Om mig

Jag är född 1973 och mina föräldrar hade häst redan långt innan dess. Jag har med andra ord haft ett riktigt hästliv ände sedan jag föddes! Jag är uppväxt på Lejondals Gård i Bro, där jag började min ryttarkarriär ca 3-4 år gammal (ung?) på det envisa gotlandsrusset Luna. Vid 6 års ålder började jag rida på ridskola vid Järfälla Ridcenter. Parallelt med det fick jag även möjligheten att låna några ponnyer i olika perioder: min sommarponny Sirikit, den envisa welsh-mountaionponnyn Miranda II och så favoriten Örnäs Moonlight! Jag fick även chansen att redan som liten rida mina föräldrars stora häst, Amalia.

Tävlingskarriären startade i 8-års åldern och det var både hoppning och dressyr som gällde! Med den lilla söta vita welshponnyn Örnäs Moonlight så hoppade jag medelsvår klass & red dressyr på FEI nivå. Han var dock en bättre dressyrhäst, så dressyren tog alltmer överhand och det visade sig vara rätt val då vi såsmåningom vann SM i dressyr!

Sedan fortsatte dressyrkarriären på ponny med connemaran Kilkenny. Vi kvalade till ett antal SM-finaler och även tävlade internationellt med bla ett silver i lag på NM som resultat. Jag fick hand om connemarahingsten Juno Rory RC 56 för utbildning då han var 5 år. Han utvecklades fint och var under det år jag hade honom bla placerad i Medelsvår klass, vilket ju numera inte finns för ponny. Denna lilla läraktiga hinst och jag lärde oss tillsammans att piaffera, göra byten ner till vart annat steg och piruetta! Juno har efter vår karriär fostrat en rad duktiga dressyrryttare bla Jeanna Högberg, Emelie Brolin och Christian Brolin.

1989 såldes den sista ponnyn och jag gick helt över på stor häst. Jag hade redan då tävlat ponny och stor häst parallelt. Med min mammas 40-års present Hilus så vann jag 3 junior-DM (89, 90 &91) startade flertalet J-SM och UR-SM och vi tog oss ända till Intemediare 1.

Med min egna häst Another Chap som jag köpte som 3-åring, lyckades jag kvala in till Breeders Trophy semifinalen i Falsterbo som både 5- och 6-åring. vi hade placeringar upp tom St Georges innan jag sålde honom till Florida, USA 1998.

Zoran är min stora stjärna hittills i livet! Vi träffades 1996 och jag fick möjligheten att köpa in mig som delägare i honom, den andra hälften ägde uppfödarna och goda vännerna Britt-Marie & K-G Zedig. Vi lyckades under karriären ta oss ända upp till Grand Prix! Zoran och jag placerade oss som 2:a och 3:a i Breeders Trophy (96 & 97) i hård kunkurrens av Jan Brink med Sack & Briar. Vi kom 10:a i Unghäst-VM i Verden, precis utanför final, vi vann Klasschampionatet i Int 1 och fick ett stort antal placeringar upp till och med Int 2.

Jag har, förutom Zoran haft förmånen att tävla flera begåvade stora hästar och jag tänkte nämna några av dem här.

Zorans halvsyster Zalmiak köptes in av min Mor 1998. Hon var en riktig problemhäst, men med mycket slit, träning & tårar & framförallt Tinne Vilhelmson Silfvens hjälp, så blev hon en riktigt fin dressyrhäst. Hon var i final i Scandinavian Open samt i sjuårschampionatet i Falsterbo, tvåa i Agria dressyrhäst samt vinster och placeringar upp till Int 1, startad SB:1 och Int 2. Zalmiak gick tragiskt bort i fång 2006. Tror hon är den häst som stått mitt hjärta närmast, mycket pga alla problem och den känslighet hon hade som vändes till något positivt.
Expressive ägdes av Anna Edberg och vi var semifinalister två år på rad i både Breeders Trophy och Scandinavian Open. Efter ett uppehåll på ett par år så kom Expressive åter till mig och vi tävlade upp till Svår klass.
Cosby var min egen stora ”nallebjörn” som återigen gav mig möjligheten att rida Grand Prix! Såldes i juni 2010 till fam Kjerrman.
Zkyline är min Fars ögonsten som han både fött upp och ägde då vi tävlade tillsammans! Han startade karriären som hopphäst under Marcus Westergren och Ann-Sofie Oscarsson men är åter på dressyrbanan sedan 2007. Vi tävlade tillsammans i lilla rundan, och fick även en vinst i SB:1 som bästa resultat i vår tävlingskarriär tillsammans. Såldes i juni 2012 till Annika och Mikaela Kåberg.
Dortmund ägs av Järfälla Ridcenter, Birger och Birgitta Öhman. Vi har varit på Falsterbo tillsammans då han var 5 och 7 år och tävlar nu tillsammans i lilla rundan.
Har även visat unghästarna Cardiff, Con Man, Westlife och Valdo i Breeders Trophy och Scandinavian Open.

Totalt har denna långa tävlingskarriär gett mig över 1000 segrar och placeringar och ett antal medaljer av olika valörer på olika nivåer. Men framförallt har det gett mig en otrolig massa glädje och den stora förmånen att få arbeta med hästar från unghäst till Grand Prix! Jag älskar vardagen med hästar och att se en häst utvecklas och bli precis så fin som jag tänkt mig.

Tack till mina tränare genom åren som försett mig med all kunskap, teknik och ridkänsla! Jag har tidigare tränat för Gunnar Johansson (A-domare och ridande polis, tyvärr avliden), Pether Markne och Elisabeth Lundholm. Jag tränar för Tinne Vilhelmson Silfven och har gjort det ända sedan 1991! Tränar även för Bo Jenå och Lars Andersson när tillfälle ges.

På det privata planet har jag utbildat mig till civilingenjör inom Väg- och Vattenbyggnad, jag arbetar som projektledare i byggbranschen. Jag bor i en villa i Håbo Tibble i Bro med mina två söta döttrar, Mira och Lina.

Stallkatten Jerry