Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2013

Av Märit Olofsson Näss - 29 december, 2013 | 0 kommentarer

Dags att summera ännu ett väldigt händelsrikt år. Denna årskrönika för 2013 blir min fjärde krönika på min numera välbesökta hemsida och blog! Jag har stadigt ökande antal besök totalt på hemsidan och vissa månader över 2000 unika besökare. Det känns som att den uppskattas 🙂

Det här året har det som vanligt hänt otroligt mycket i hästlivet och jag ska försöka summera det på bästa sätt. Till att börja med så har det återigen varit ett väldigt framgångsrikt år tävlingsmässigt, trots att jag såg detta som ett ”mellanår” i början av säsongen. Dortmund var ju skadad och borta från tävlingsbanan från januari till augusti och Strolchi gick upp i MA-klass blott 7 år gammal (ung!). Men så fel jag hade! Strolchi axlade ”kronan” efter Dortmund på ett förnämligt sätt vilket gett mig ännu en topp 20-placering på Sverigerankingen bland seniora dressyrryttare. I år blev det en 15:e plats med 653 poäng!
Strolchi placerade sig på plats 22 med 489 poäng på den totala dressyrhästrankingen i landet. Sett till 7-åriga dressyrhästar så var han landets bästa! Utöver detta så toppade jag och Strolchi den totala ekipagerankingen i MA-klass bland seniorer! Inte illa under det år vi gått upp i MA-klass!

Bild till blogginlägg


Träning i Falsterbo.

Jag startar denna krönika med att summera Strolchis fantastiska år! Vi debuterade i april MA och St Georges (MA-klass det med!) och han har varit placerad i alla sina starter i MA under året, förutom i Falsterbo (7-års championatet). Helt otroligt att han gång på gång presterat mellan 65-70% i alla sina starter och alltid placerat sig. Vi har under året även gjort två starter i Int 1 med 68 resp 69% och placerat oss (2:a resp 3:a) direkt!
Årets Falsterbo-äventyr blev även det väldigt lyckat! Vi tog oss direkt till final via 67% i kvalet och därefter kom vi 6:a på fina 68%. Lite surt att vara första utanför placering, men väldigt glad över att fantastiska lilla Strolchi återigen presterar fina resultat på en stor och internationell arena.

Bild till blogginlägg


Full koncentration hos både mig och Strolchivid lag-SM i Vallentuna!

Jag och Strolchi deltog även i Djursholms lag på årets lag-SM i Vallentuna. Vi tog oss till final via en 4:e plats i kvalet, där 5 lag av 23 st (!) går till final. Väl i finalen så var årets SM-regler något ändrade och nu skulle 2 av lagets 3 ekipage rida Int 1. Jag och Strolchi tog oss an den uppgiften, ganska oförberedda… Jag tränade helpiruetter, galoppsax och byten i vartannat kvällen innan. Trots detta så skötte sig Strolchi långt över förväntan, vi fick nästan 67%, var näst bäst i laget och laget hamnade även nu på en 4:e plats! Härligt kul att rida i lag och Djursholms andra lag kom även det till final och blev 5:a! Stor och delad lagglädje!

Bild till blogginlägg


Säsongsavslutningen i Enköping, 2:a i Int 1 och seger i St Georges nationellt! Fina Strolchi!

Strolchi är lite av en naturbegånving på piaff & passage och vi tränar nu en hel del för att han ska bli stark i dessa rörelser och vi nosar även med gott resultat på bytena i varje! Jag är lycklig för varje dag jag får med denna fina häst, tack Jessica för att jag får arbeta med din ögonsten!

Bild till blogginlägg


Fina Dortmund! Foto: Ewa Ekfeldt

Dortmund inledde året med att dra på sig en hovbensfraktur på vänster framhov. Det resulterade i gips, specialsko och boxvila i 4 månader… Trist och tråkigt och synd om Dorten som ju inte uppskattade sin husarrest. Vi startade upp med lättare ridning i maj-juni för att sedan vara i fullt slag igen i augusti. Vi gjorde ett par starter i MA och Int 1 med placeringar och segrar och procent på 67-70 direkt! Fina Dorten tyckte det var så kul att få visa upp sig igen. Vi gjorde även ett par starter i Int 1B innan han i oktober åkte till Holland för att säljas. Han blev sedan väldigt fort såld till Japan! I januari ska han resa till sitt nya land.

Bild till blogginlägg


Dorten i full fart i ökad trav!

Jag tackar Birger och Birgitta Öhman, Dortmunds fantastiska ägare för den fina tid jag fått med deras häst! Han har varit en underbar tävlingsindivid, kompis och en riktig gentleman med ett hjärta av guld! Han kommer att göra sin nya ryttare mycket lycklig 🙂

Bild till blogginlägg


Viccamaro in action i Bollnäs, där vi plockade flera rosetter!

Stallets ”hopphäst” Viccamaro, ägd av Veronica Wåts, gjorde sitt debutår på dressyrbanan. Han inledde året i LA och Msv C-klass och var då ganska spänd och tyckte dressyr verkade rätt skumt. Men med fler och fler starter i kroppen, så blev allt mycket bättre. Vi tog placering i MB och var snubblande nära (fattades 0,1% i kval nr 2) att kvalificera oss till Scandinavian Open för 6-åriga hästar i Falsterbo!
Vicke såldes i augusti till Birgitta Manojlovic i Skåne.

Bild till blogginlägg


Snygga Spirit, så kort tid vi fick…

3-åriga Spirit of Sandro, min mammas fina tysklandsimport flyttade in i vårt stall i september. Han drogs tyvärr med en svårdefinierad hälta som vi upptäckte redan i maj. Kraftig hovbroskförbening på båda fram gjorde att vi tråkigt nog fick ta bort honom i oktober. Jättesorgligt på unga, fina och gosiga Spirit… Jag brukar tänka att han har inte ont nu längre, på de evigt gröna ängarna.

Bild till blogginlägg


Strolchi och Tinkerbelle, stallets bästisar!

In i stallet flyttade istället Jessicas 5-åriga hoppsto Tinkerbelle. Hon har gått Breeders i Flyinge både som 4- och 5-åring med Stina Lilje i sadeln och så bra att hon hoppade final som 4-åring! Hon tränar nu dressyr och markarbete och det börjar gå riktigt bra nu när vi lärt känna varandra!

Året har även inneburit att två nya hästare har inhandlats av familjen Olofsson i olika konstellationer. Det första köpet i maj var att jag och min Far bildade en ”trojka” med Strolchis ägare Jessica. Vi har tillsammans köpt den 3-åriga fuxen Fly me to the moon. Han är importerad från Holland e: Scandic – Jet Set D. Det är en känslig kille som står hos Jessica och kommer att kräva lite tid innan han vänjer sig vid vuxenlivet. Men det är han värd, han är vääääldigt fin!

Bild till blogginlägg


Fly me to the moon, en ny härligt rörlig fux i teamet!

I början av november anlände min mor Katarinas nyinköpta föl (från Tyskland) hos Jessica för att få växa upp på landet i Eskilstuna. Det är en svart supersnygg hingstunge e: Dante Weltino – Paradiesvogel. Han ser väldigt fin och rörlig ut så det ska bli spännande att se hur Don Helvetico som han heter, utvecklar sig!

Bild till blogginlägg


Don Helvetico ”Donne” med sin kompis och vapendragare Innovation ”Icke”!

I februari avslutades trojkan kring Moonshine som jag haft i nästan två år. Hans uppfödare/ägare som bildat trojkan med mig och Ridsportförbundet löste oss andra parter ur trojkan och Moonshine flyttade ur mitt stall. Jag och Moonshine passade inte så bra ihop rent ridmässigt och då han numera även mäter över 180 cm i manken, så han har dessutom blivit alldeles för stor för mig!

Min mors fina avelssto Zalvia har under året fått sitt första föl, utlånad till Anneli Attersand. Hon fick ett fint svart stoföl e: Hesslegårds Rubin.

Bild till blogginlägg


Mira och Lina med Zalvia och Zantana.

Jag har under detta året även fått förmånen att uppleva ett par häftiga evenemang till häst som inte avser tävling. I februari i år så var jag och Strolchi med på en clinic för dåvarande världstvåan, holländska Adelinde Cornelissen! Det var väldigt kul och lärorikt på många sätt och den hjälp jag fick där ”satte” galopp-serierna för mig och Strolchi! 
Sedan toppades detta av att jag fick vara med och rida på Globen i invigningsshowen! Vilken otroligt häftig grej!!!
Efter en massa tumult, där Strolchi dagen innan genrepet ådrog sig en tryckskada i en framhov och blev halt (höjden av dålig tajming!) och jag fick låna 19-åriga Skaldhöj Meghan som står på Djursholm av hennes ägare Anita Heyman, kunde jag tillslut vara med i showen i alla fall.
Jag, Eva Ulf, Martin Ågevall och Pelle Duvefeldt red i invigningsshowen ihop med Viweca Schenholm alla dagarna under årets Globendagar och hade så galet kul! Det var lite som en egen fantasivärld vi levde i under 5 dagar! 

Bild till blogginlägg


Jag och Meghan i show på Globen med 11 600 personer på läktarna. Mäktigt! 

Det har ju varit lite rotation på hästar i stallet detta år, så även på kattfronten. Vår 18-åriga trotjänare Jerry fick lämna jordelivet och åka till katthimlen, då han blev väldigt skruttig, gammal, blind och fick svårt att gå. Kändes jättejobbigt då han varit en trogen kompanjon i 18 år och till och med flyttat två gånger med oss.

Bild till blogginlägg


Mira och Lina med vår trotjänare Jerry!

Vi har nu skaffat två nya kattungar. En gul hane som heter Musse och är Miras och en grå hona som heter Mimmi och är Linas. De är söta, busiga, gulliga och hur charmiga som helst! Mira och Lina älskar sina nya kelgrisar!

Bild till blogginlägg


Stallets nya favoriter, Mimmi och Musse 🙂

Mira har nu hunnit bli 5,5 år och Lina 4 år. Helt otroligt vad tiden går fort. De rider båda en hel del när de är hos mig. Favoritponnierna är Smurfan och Tomas som står på Järfälla Ridcenter, samt Jessicas Lilleman som vi lånat två somrar i rad nu.
De har även ridit lite på ett grannstall till Kvarnnibble och med ponnierna Dumle och Sillen från detta stall så gjorde de i oktober sina debuter i tävlingssammanhang! De red en dressyrklass och en ”agilitybana” och fick massa rosetter! Glada tjejer som nu säger att de ”ska tävla 40 000 gånger så de får mer rosetter än mamma” 🙂

Bild till blogginlägg


Glada tävlingsdebutanter med shettisen Sillen!

I det privata livet så har jag numera ett väl fungerande varannan-veckas liv. Jag stortrivs verkligen i det hus jag köpte då jag separerade förra året och har hunnit bo in mig ordentligt nu. Livet leker!

Jag bytte jobb under februari och har numera ett jobb som är fantastiskt kul som projektledare på utvecklingsavdelningen i Håbo Kommun. Jag driver kommunens två största projekt, dels utvecklingen av Bålsta centrum (2000 bostäder, handel, lokaler, parker, infrastruktur mm) och dels utbygnaden av ett logistikområde (Björnbro) på 92 ha väster om tätorten Bålsta. Det är kul, stimulerande, varierande och inspirerande varje dag på jobbet!

I somras, närmare bestämt 26 juli så fyllde jag 40 år! Det kändes helt okej, trots att jag hade lite åldersnoja innan jag fyllde år. Åldersnojan blev inte bättre av att jag drog på mig ett diskbrock under våren och sommaren heller… Som tur är kan det nog helt relateras till en olycka och jag är nu nästan helt återställd igen. Skönt, för det var verkligen smärtsamt när det var som mest akut.
Jag ock Katarina som fyllde 70 år i augusti passade på att fira våra födelsedagar med stor fest på mässen på Livgardet i Kungsängen. Det blev ett härligt partaj med dans och drinkar till småtimmarna!

Bild till blogginlägg


Gemensamt partyskoj! Jag och Katarina och toastmadam Caroline!

Mitt fantastiska sponsoravtal med Volksvagen rullar på (!). I samband med mitt deltagande i Globen så tog jag och Anna på Volkswagen fram en hel del sponsorkläder, täcken, vojlockar mm och jag har fortsatt alltid en fantastisk dragbil att frakta mina barn i och hästar bakom! Ett unikt avtal som innebär så mycket för mig!

Bild till blogginlägg


Tack Volkswagen för allt stöd och support i min dressyrsatsning!

Ett så otroligt fint år lider mot sitt slut och denna nyårsafton firar jag i mitt hem, med mina barn och föräldrar och några goda vänner. Ska bli härligt att fira nyår och framförallt att ha mina prinsessor hos mig! Jag ser fram emot ett spännade 2014!

Bild till blogginläggÖnskar er alla ett riktigt gott nytt år!
Kategorier
Ej kategoriserad

Dortmund såld till Japan!

Av Märit Olofsson Näss - 23 december, 2013 | 0 kommentarer

Underbara, fina och älskade Dortmund är såld till Japan! Allt blev helt klart till Lucia, då alla papper var skrivna och köpeskillingen erlagd. Det har i mina ögon gått väldigt fort! Han åkte ner till Egbert Kraak 25 oktober och försäljningen är nu klar på mindre än två månader! Men en så fantastisk häst som Dortmund säljer ju sig själv!
Jag har 6 fantastiskt fina år att se tillbaka på ihop med Dortmund. Han var i princip alltid placerad i varenda start vi gjort. Ibland gick det till och med år innan vi var oplacerade, och då oftast precis utanför placering! Int 1 var hans paradprogram, där han var en notorisk ”rosettmaskin”! Han låg de sista tre säsongerna stadigt mellan 67-70% i varenda start. Vi har också en lag-SM medalj i brons ihop från 2011 🙂
Utöver detta så är han en supersnäll, genomgod och mycket tillgiven häst!!! Min mammas absoluta favorit att rida på!!!

Bild till blogginlägg


Foto: Ewa Ekfeldt

Han är just nu kvar i Holland. Den långa resan till Japan påbörjar han ca 20 januari. Jag önskar Dortmund och hans nya ägare all framgång och lycka!

Kategorier
Ej kategoriserad

Walenzia på besök!

Av Märit Olofsson Näss - 15 december, 2013 | 0 kommentarer

Idag har Walenzia, som varit en vecka i mitt stall på träning och utbildning åkt hem igen!
Walle ägs av Anna Barkfeldt, hon står i vanliga fall på Lennartsnäs och de tränar för mig och jag har suttit upp ett par gånger. Vi har haft en intensiv träningsvecka! Walle har bla fått göra sina första (kontrollerade) galoppombyten i livet och det med bravur! Vi har även nosat på piruetter och skolor.
Härligt fin häst att rida på, känslig och rörlig, precis som jag vill ha dom 🙂

Bild till blogginlägg


Walenzia, 6-år e: Lanskoy – Pik Trumf.

Kategorier
Ej kategoriserad

4-årskalas för Lina!!!

Av Märit Olofsson Näss - 7 december, 2013 | 0 kommentarer

Idag har vi haft stort kalas för Lina som ju fyller 4 år på tisdag (10/12, nobeldagen)! Hon är ju då hos sin pappa så vi passade på att fira med stort kalas idag. Nästan hela dagisavdelningen hon går på plus några kompisar till dök upp. Det blev massa presenter, bus, lek och stoj med 18 barn totalt på mina 78 kvm! Plus ett gäng härliga föräldrar att fika med, mycket lyckat 🙂

Bild till blogginlägg


Stort tack till min tårtbakande kollega Paulina för de superfina tårtorna! Barbie…

Bild till blogginlägg


…och Hallo Kitty! Allt enligt Linas beställning 🙂

Bild till blogginlägg


Lina med bästisen Ella (t.v) sitter på högsätet!

Bild till blogginlägg


Fullt av barn på kalaset!

Bild till blogginlägg


Det stora paketet från mormor innehöll en nalle som berättar sagor! Lycka!!!

Kategorier
Ej kategoriserad

Globenfinal!

Av Märit Olofsson Näss - 1 december, 2013 | 0 kommentarer

Söndag och sista dagen i Globen blev en härlig final på en fantastisk och nästan overklig vecka! Vi har haft så sjukt roligt Eva, Martin, Pelle och jag och på kuppen blivit rätt ”tighta”!!!

Bild till blogginlägg


De fyra musketörerna: Pelle, jag, Eva och Martin.

Sista föreställningen gick som en dans inför ca 11 000 åskådare. Både vi och våra hästar har ju nu fått ordentlig kläm på numret, omgivningen, arenan och atmosfären. Eva och jag smider redan planer för fullt på en fortsättning på detta 🙂

Bild till blogginlägg


Jag och Meghan laddar för show!

Det finns så otroligt många jag måste tacka för denna magiska vecka. Jag måste börja med min klubbkompis Eva Ulf som en grå dag i september ringde mig och sa: ”Du, jag har en ganska kul grej på gång! Vill du vara med och rida i Globen?”
Tack Pelle och Martin som ju jag och Eva delat denna resa med, vilken vecka vi haft! Tack oxå Meghans ägare Anita Heyman för att jag fick låna Meghan med så kort varsel! Natasha som groomat så bra, Anna på Volkswagen för all VIP och sponsring! Nu har jag antagligen glömt massa jag borde tackat… Men till sist oxå ett tack till SIHS-arrangörerna för ett mycket väl genomfört arrangemang och väldigt trevligt bemötande. Detta skulle jag göra om när som helst igen 🙂

Fler kort från i fredags, tagna av duktiga Ewa Ekfeldt:

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Wiveca Schenholm, primadonnan i vår show.

Bild till blogginlägg


Entré!