Kategorier
Ej kategoriserad

Moonshine och Susanne Stenfors

Av Märit Olofsson Näss - 27 juni, 2011 | 0 kommentarer

Det känns nu som dax att presentera min trojka-häst ordentligt! Moonshine är en 3-årig valack, 172 cm hög, skimmel (dock nästan svart i nuläget) och ägs av Susanne Stenfors, Stall Lilla Pålstorp ( länk till hemsidan här ). Han är efter Blue Hors Silver Moon som är pappa till succéhästen Matiné (reds av Andreas Helgstrand) och halvbror med Gribaldi (Totilas far). Modern Sangria är efter Silvano (GP med Patrik Kittel) och sedan Bernstein . Väldigt spännande stam!
Moonshine kallas Nils eller Nisse, vilket var hans arbetsnamn ”i mammas mage”.
Nils anlände i mitt stall 22 maj i år och hade då gått 3-årstest samma dag. Det gjorde han med den äran, fick 49 poäng, gångartsdiplom och kvalade till semifinal i Flyinge i oktober!

Bild till blogginlägg

Den månad han nu varit hos mig, har vi lärt känna varandra och jag har ”ridit in” mig på honom. Han har en del unghäst-bångel, men ger i fina stunder en fantastisk ridkänsla. Han har en superfin skritt, lätt och spänstig trav och en helt fantastisk galopp. Detta kommer bli bra! 
Nils är dessutom en otroligt snäll och tillgiven kelgris av stora mått!
I går var Nils ägare Susanne Stenfors på besök och tog en hel massa fina bilder på oss. Det var så kul att få visa upp Nils, nu när han blivit rundare i ryggen och stadigare på tygeln. Susanne var väldigt nöjd och sååå glad för sin fina häst!

Bild till blogginlägg

Nu väntar en månads välförtjänt bete för vackre Nils. Snart kommer mer info om honom under ”Mina hästar”. 

Helgen har ju oxå innefattat midsommarafton! Vi firade en fantastisk midsommarafton i fredags med våra goda vänner Eva och Jonas, deras barn Leo & Lucas, mina föräldrar och Kenneth (Hans kompis från studietiden som alltid är med på våra fester!) Det blev härlig sill-lunch, sedan tog vi oss till Näshagen för resning av midsommarstång, dans, lotterier, fika, fiskdamm mm. Ett härligt traditionellt firande! Dagen fortsatte med grillning hemma, och på kvällskvisten cyklade jag och Eva åter till Näshagen för lite dans och mingel. Mycket lyckat!

Kategorier
Ej kategoriserad

Unghäst-VM kval på Ericsberg

Av Märit Olofsson Näss - 21 juni, 2011 | 0 kommentarer

I går var jag och red obs-tävling/kval till unghäst-VM i dressyr på Ericsberg i Katrineholm. Vi var ett glatt gäng som for iväg från stallet: jag, Katarina och Minna som har ridverksamhet på Kvarnnibble, där jag står. Vi hade supertrevligt i bilen och hann prata massor, vilket man ofta inte hinner hemma i stallet! På Ericsberg mötte Jessica och mamma Maggan upp med Strolchi i släpet. 8 st 5-åringar visade upp sig för att eventuellt kunna vara aktuella för unghäst-VM i Verden i början av augusti. Slutlig uttagning sker efter Falsterbo.

Strolchi gick ett jättefint program helt utan missar. Han travade glatt genom alla vattenpölar som en riktig stjärna 🙂 Han fick positiva omdömen av domarna Jan-Ove Olsson och Bo Jenå. På den tid man hade på banan efter programmet fick man göra om en del saker som de ville checka närmare, men de tyckte inte jag behövde göra om något. Fick lyfta formen lite i trav och galopp bara, för då blir siluetten bättre. Positiv ritt och fina omdömen, roligt! Gulliga Minna tyckte att jag ”vann”! Tror hon är liiite partisk 🙂

Idag har Zky fortsatt vara duktig på ettorna, så nu planeras Int 1B för honom i höstens tävlingsschema. Dorten börjar bli allt starkare i passagen och det kan nog bli svårare klass för honom oxå till sen höst eller nästa säsong. 3-åriga Nils fattar nu galopp på hjälp (ytterskänkeln) och blir allt stadigare i rätt from. Har det verkligen förspänt med så fina hästar just nu!

Kategorier
Ej kategoriserad

Zky gör 12 byten i varje!!!

Av Märit Olofsson Näss - 19 juni, 2011 | 0 kommentarer

Det är härligt att sätta nya personliga rekord! Dortmunds 69% i Vansbro värmer fortfarande gott, och då slår Zky till med att sätta 12 byten i varje språng på träning idag! Zky har ju inte så lätt för seriebyten och vi har tragglat länge med ”ettorna”, men på träning igår så fick vi ett genombrott. Helt plötsligt var de lugna, på hjälp och rätt så raka och jag fick till flera bra sekvenser. Så idag så gjorde jag en serie med ett par i varje, lite trassel då jag fortsatte ge hjälpen för ettor och så kom han in i det igen. Nästa kvartslinje så stämde allt och vi fick till 12 fina, raka, lugna byten i varje! Vilken lycka!!! Nu känns inte Grand Prix så långt borta längre!
Dorten fortsätter att bli bättre och bättre på piaff och passage (som ju är Zky´s specialitet) och där finns det ju hur många byten i varje som helst! Kanske har två GP-hästar snart 🙂

Strolchi har varit och tränat fredag och idag, söndag, och nu känns han riktigt fin. Ska bli spännande att se vad han får för omdöme av Bo Jenå och Jan-Ove Olsson på Ericsberg imorgon!

Igår var vi hos våra väldigt goda vänner familjen Audell på Gudby och Gimli fick en valpvaccination. Sedan blev det ”stor-fika” med Lasse & Gunilla, Lotta & Thiessen och deras barn Edvin (5 år) och Melker (2 år).

Bild till blogginlägg


Mira, Edvin, Melker och Lina i Lasses traktor-skopa. Ridhusbygge på gång på gården!

I går kväll var jag och Katarina på middag hos våran tidigare stallkompis Ingrid Berggren. Hon står numera på Lejondal, där jag ju haft hästarna tidigare. Ingrid bjöd på en fantastiskt god middag, som avslutades med smultron plockade i Gadgets (Ingrids häst) hage. Sedan blev det hästsnack tills klockan helt plötsligt blev 12!

Bild till blogginlägg


Tack för en jättetrevlig kväll, Ingrid!

Snart är det midsommar så nu kommer regnet…. Hoppas ändå på sol till midsommarafton, som firas hemma med lite goda vänner!

Kategorier
Ej kategoriserad

Dortmunds härliga poäng-rekord!!!

Av Märit Olofsson Näss - 13 juni, 2011 | 0 kommentarer

Är nyligen hemkommen från nationellt meeting i Vansbro med två färska poäng-rekord för Dortmund! Han har varit helt fantastisk och gått St Georges på 68,5% och Int 1 på 69,03%!!! Och söta Zky vann en MA:1!

Här kommer hela reseberättelsen! Vi som gav oss iväg till västra Dalarana och Vansbro var jag, mamma Katarina, Strolchis ägare Jessica, Zkyline, Dortmund och Strolchi, alla väl inpackande i min älskade lastbil. Undrar fortfarande varför jag inte skaffade den tidigare, det är superskönt att ha ”hemmet” med sig och bo på tävlingsplatsen och få in alla hästarna i ett fordon 🙂

Fredagen kom vi upp på tidig eftermiddag och då var det direkt dax för Strolchi att spänna musklerna i en FEI 5-årsklass. Han var otroligt fin och jag får så otroligt fina omdömen av mina ryttarkollegor och publiken. Tyvärr var domarna rätt snåla på honom, men ändå 74,4% och det är ju ännu ett Falsterbo-kval. Han fick sedan inleda mitt tävlande på lördagen med samma klass och återigen ett superfint program. Denna gången satte vi för första gången båda förvända galopperna utan trassel!!! Härligt! Dock samma procent (74,4) av ett nytt domarteam. Tror han blev 4-5:a i båda ritterna. Jag är supernöjd med ”min” fina lilla gummi-boll till häst som verkligen utvecklas till det bästa hela tiden!
För Strolchi väntar nu unghäst-VM kval på Ericsberg 20 juni och sedan Falsterbo v 27. Roliga event på gång, alltså 🙂

Nästa häst på banan för mig var Zky i St Georges. Denna klass hade verkligen samlat mellansveriges absoluta elit i lilla rundan. Här fanns inte ens så många placeringar som det fanns topp-ekipage som brukar plocka placeringar! Zky var faktiskt riktigt avspänd och fin på banan. Som ofta så ”brinner” det lite i huvudet på honom i slutet av programmet, så tyvärr en liten miss i bytena i vart 3:e och en rätt hysterisk galoppökning…. I övrigt fin och 64.8% och en 8:e plats (5 placerade). Duktiga Zky, tänk när jag kan rida utan missar….!
Dortmund gick lite senare samma klass, och som han gjorde det! Inte en miss och traven blir allt bättre & luftigare (i takt med att jag faktiskt hittat lite passage på träning!) vilket gav hela 68,5% och nytt rekord för oss i St Georges! Detta gav en 3:e placering i denna knivskarpa konkurrens! Stor lycka och framförallt beundran för min lilla arbetsmyra som verkligen gör ALLT för mig!

Bild till blogginlägg

Prisutdelning i St Georges, 1:a Anette Christensen-Fortender, 2:a Kerstin Ahlgren-Corleone, 3:a jag och Dorten och 4:a Anki Carlsson-Chaplin.

Som avslutning på dagen så gav jag mig ut på min fjärde ritt och Zkys andra, en MA:1. Min plan är att få ut honom så mycket som möjligt på tävlingsbanan, för att få honom mer och mer avslappnad. Jag skulle rida fram ca 15-20 minuter, men det blir inte alltid som man tänkt sig…. Två ekipage före mig drog åskan igång och slog ner i speaker-kuren och lite överallt runt oss. Hövva! Tävlingen avbröts och efter en massa dividerande upptogs den igen och jag fick starta 45 minuter efter utsatt tid. Jag red ju dock bara ca 7 minuter av denna väntan, precis innan jag gick in. Zky var helt oberörd av åska och blixtar som korsade himlen ovanför oss (vad är väl lite åska & blixtar mot en hemsk liten blomma på bokstaven?!?!) och gick ett superfint program! 67,9% och en vinst!!! Härligt med en blå-gul rosett på pannbandet, det klär honom bra 🙂
Bild till blogginlägg 
Bild till blogginlägg
Söndagen bjöd på en Int 1, som både Zky och Dorten fick gå. Dorten var om möjligt ännu finare än i lördagens klass! Han får många 8:or på längningar och serier och har inga riktiga svagheter, sen finns det ju såklart saker som kan bli ännu bättre med mer styrka, men han är sååå fin nu! 69,03% och ännu ett fantastiskt poäng-rekord!!! Detta gav återigen en 3:e placering. Hatten av för Dortmund, stallets stora stjärna 🙂
Bild till blogginlägg

Ännu en gul rosett i Int 1!

Zky var duktig igen, men lite trött-spänd. Då blir han lite sådär fånigt skygg för en bokstav, helt plötsligt liksom. Detta gav lite onödiga missar lite här och där, tex ett byte efter en piruett, sista i 2:orna mm. Men han är överlag duktig och 63,7% gav en 9:e plats bland alla dessa super-ekipage.

Jag är otroligt nöjd med mina hästar efter denna helg, har verkligen tre fantastiskt fina hästar till mitt förfogande. Stort tack till mina hästägare, Birger och Birgitta Öhman, pappa Jan Olofsson och Jessica Andersson för att jag har förmånen att matcha era fina hästar! Ska också passa på att tacka mitt fantastiska team, Sussi som tog hand om stallet och Nils hemma och Katarina och Jessica som supportade och groomade på plats. Har sagt det förr, men det tål att sägas igen: Jessica är den perfekta hästskötaren, TACK för all hjälp i helgen 🙂

Efter denna lååånga och händelserika helg var det otroligt skönt att komma hem till familjen igen. Det blev mycket kramar och mys och Mira spenderade hela kvällen (och natten) i den blå T-shirten med de vita hästarna jag köpte åt henne i Vansbro!

Kategorier
Ej kategoriserad

Falsterbo, here we come :-)

Av Märit Olofsson Näss - 7 juni, 2011 | 0 kommentarer

Duktiga Strolchi firade nationaldagen med att gå på 80% och vinna 5-års kvalklassen i Mantorp! Nu är vi kvalade och klara till Scandinavian Open i Falsterbo i sommar, yippie!!!
Han gick ett härligt fint program igår, bara en miss i en galoppbåge annars nästan felfritt, han blir allt säkrare och starkare på banan. Det är så roligt med denna lilla fina häst, som jag ju tror så mycket på!

Bild till blogginlägg

Zky fick följa med och gå en St Georges, eftersom han behöver gå på olika banor så mycket som möjligt. Han blev otroligt spänd på denna lite annorlunda bana. Vi tog oss igenom programmet utan alltför stora misstag, men alldeles för spänt…. Nyttig träning, som sagt. Resultatet blev ändå 65% och en 3:e placering!

Bild till blogginlägg

I övrigt har denna kristi himmelfärds- och nationaldags-helg varit fullspäckad! Cosby har gått junior SM på Strömsholm och jag var där och coachade fredagens kval (nr 2). Tyvärr hade ett alltför dåligt program i kval 1 gjort att finalchanserna var borta. Han gick i alla fall ett ok program i kval 2, men han kan sååå mycket bättre. Fick ändå en 8:e placering och härligt för Norea att få med sig en Strömsholmsrosett hem!

Jag har ridit lite på min nya fin-fina 3-åring Moonshine. Han sköter sig med den äran och mellan unghäst-stöken, så har jag fått en fantastiskt fin känsla i sadeln! Detta lovar gott 🙂

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Moonshine som kallas för Nils!

Har även hunnit med att vara på gårdsfest på Kvarnnibble i lördags. En mycket rolig tillställning med brännboll, grillning, drinkar och mingel! Tack Jessica, Ulf, Minna m.fl som gjorde detta till en super-lyckad kväll!
Här är lite bilder på familjens nya kelgris. Han kallas numera Gimli (Mamma heter Arwen, därav Sagan om ringen-temat).

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg