Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2019

Av Märit Olofsson Näss - 29 december, 2019 | 0 kommentarer

JUBILEUMSKRÖNIKA!!!
Detta är min tionde nyårskrönika och jag har haft min hemsida och blog i hela tio år nu. Det är såklart värt att firas precis som året som gått och för att sedan blicka vidare mot 2020!
2019 har varit ett magiskt hästår och för att citera Jessica så var det året då många drömmar slog in! Jag har både tagit min första internationella Grand Prixseger och även varit med i det segrande svenska laget i Nations Cup!!! Helt obeskrivliga framgångar och det är såklart Strolchi som jag dansat hem dessa triumfer med.

Återts statistik är som följer:
-Strolchi och jag innehar plats 227 på FEI:s världsranking
-Jag placerade mig på 12:e plats bland seniora dressyrryttare i Sverige med hela 936 poäng
-Strolchi är 23:e bästa svenska dressyrhäst

Mitt år med Strolchi har som ni förstår varit helt fantastiskt. Vi inledde säsongen i Sopot i Polen med en 3:e placering i Grand Prix, följt av seger i GP kür!!! En helt otrolig upplevelse och att få höra ”Du gamla, du fria” på prisutdelningen gav gåshud, lycka och glädjetårar. Magiskt!

Bild till blogginlägg


2019, vår 10:e säsong tillsammans, blev verkligen en fantastisk säsong! Fina Strolchi!

Detta följde vi upp med två tredjeplaceringar i GP och GP kür i Ypäjä, Finland. Här passade vi även på att sätta personbästa ni küren med 70,6%!
Nästa meeting för Strolchi och mig blev Pornainen i Finland med ytterligare placeringar (5:a och 4:a) i Grand Prix och kür. Efter detta följde SM på Strömsholm som tyvärr blev en riktig dipp för oss med missad finalplats…. Vi tog i alla fall lite revansch med en andraplacering i tröstfinalen.

Vi blev sedan uttagna att representera Sverige i Nations Cup i Järvenpää, Finland i juli och det är ett av årets abslouta höjdpunkter! I laget red även Gunilla Byström – Vectra, Lena Wiman – Donnerstein och Tinne Vilhelmsson Silfven – Esperance. Efter två dagar av GP och Grand Prix Special stod det klart att Sverige vunnit denna deltävling, vilken glädje i vårt gäng!!! Lägg till det att jag och Strolchi dessutom var näst bästa ekipage i laget och att vi fick en fin 4:e placering sista dagen, så förstår ni att vi ”flög” hem i färjan över Östersjön.

Bild till blogginlägg

Vilket facit vårt år blev med 8 internationella starter, en seger och 6 placeringar! I slutet av sommaren fick Strolchi problem med andning och syresättning igen (tidigare op 2015). Han är nu opererad, veterinärerna väldigt nöjda med resultatet och Strolchi oförskämt pigg! Han är nu under igångsättning och het som en potatis och ”leker popcorn” med mig under igångsättningen i skog och mark. Vi håller nu alla tummar vi har för att allt fortsätter se fint ut och att vi är tillbaka på tävlingsbanan till våren. 

Dockan är nu 8 år och har ägnat detta år åt att bli stark och stabil i ”lilla rundan” och inledde året med att följa med på internationella arenor i Sopot och Ypäjä. På fem starter tog hon lika många placeringar i St Georges, Int  1 och Int 1 kür i tuff konkurrens. Vi gjorde dessutom lång ifrån perfekta rundor, men det hon gör bra får hon väldigt fina poäng på och hon mottogs väldigt fint av de internationella domarna!

Bild till blogginlägg

Utöver detta så har vi startat en del hemma i Sverige och Dockan gjort flera fina resultat med procent mellan 67-70% och vårt bästa minne i år blir de både meetingen i Hagfors i juli och Kimstad i juli då hon vann alla sina fem starter!!!
Just nu håller vi på att göra en ny, egen Int 1 kür till Dockan inför nästa års Dressyrringen Cup och hon tränar nu även lite på de allra svåraste rörelserna och introduceras nu i piaff & passage samt byten i varje!

Jag tror att Jessica, som är grym på att hitta unga talanger, har hittat vår nästa stjärna i 4-åriga Funkenflug som till vardags kallas Gnistan. Jag har ridit och matchat denna härliga gummiboll under hela 2019 och vi har också tagit våra första stapplande steg på tävlingsbanan ihop. Från första starten i LC med 63% och inte många rätt alls, så har han blivit allt säkrare, ridbarare och mer rutinerad och fått procent från 70-75 i de fyra starter han gjort efter debuten!
Jag tror verkligen stenhårt på Gnistan som min framtida Grand Prixhäst om han får vara hel och frisk. Han har tre otroligt fina gångarter, är svart och snygg och har så lätt för sig i allt jag ber om! Men vi börjar med att sätta siktet inställt på att ta oss till Falsterbos 5-årschampionat nästa sommar!

Bild till blogginlägg


Ännu en ”gummiboll” i stallet! Liten börjar bli stor och jag tror att Gnistan har ”star quality”.

Det är möjligt att jag i år kan vara med och konkurrera om titeln ”Årets morsa”!!! Jag gav i år efter för tjatet och såg till att mina älskade Mira och Lina nu har fått en ponny! Vi har lånat den 20-åriga Welch cob valacken Pashe av Pytt Hamberg. Parcybedw Brenyn Du heter han egentligen, men det kan ju ingen människa uttala 🙂
Pashe är en välmeriterad herre som fostrat många dressyrryttare genom åren och även startat ett par SM. Han är het som en potatis med massa energi, så tjejerna lär sig verkligen att rida på riktigt. De älskar såklart sin Pashe över allt på jorden och önskar mest att han kunnat bo i vårat garage, men där går gränsen, han bor hos Jessica med de andra fyrbenta.

Bild till blogginlägg


Senaste familjemedlemmen, B-ponnyn Pashe som är Miras och Linas stora kärlek!

I år har Mira tagit sig ut på tävlingsbanan med Pashe och startat några LC:1 med fina procent och en hel del rosetter! Det är så roligt att se hur hon växer med uppgiften och blir bättre för varje start på att visa upp Pashe!
Även Lina har tävlat i år, en LD:1 med fina procent och fina rosetter! Vi har verkligen kul ihop alla tre då vi ju nu rider och tränar ihop hela tiden och det ska bli superkul att fortsätta se deras utveckling på hästryggen under kommande år! 
Tjejerna har fortsatt på Sigtuna Ridskola och det är nyttigt för dem att få rida olika hästar hela tiden.

Bild till blogginlägg


Duktiga Rillan klättrade snabbt i klasserna och plockade många rosetter på våra 9 månader ihop!

Under perioden januari – oktober hade jag det 13-åriga och hoppstammade stoet For Real i träning och tävling hos mig. Uppdraget när hon anlände till stallet från ägaren, Kristy Hillring, var supertydligt: Meriter i MA-Int 1 klass inför att Rillan ska gå in i avelsboxen.
Vi tog oss via kval i MC och MB upp i MA och där lyckades vi knipa ett par placeringar och fina poäng runt 65%. Rillan startade även ett par gånger i Int 1 med fina resultat mellan 62-65%. Hon kunde sedan åka hem i oktober med att ha fått ”tre stjärnor” i avelsvärderingen och godkända resultat i Svår klass (Int 1). Uppdraget slutfört och i vår väntar avelsboxen för Rillan!

Bild till blogginlägg


Fina Maxi som nu är fint meriterad i både hoppning och dressyr!

I våras var jag även ute och tävlade min stallkompis Annes häst, Maxi Clay lite. Vi hade ju sedan tidigare kvalat till MB och via två starter i MB:5, där vi vann den ena med 69%, så var vi kvalade att starta MA! Jag red sedan en MA på 62% med MAxi och han har därmed gått både 1,40 m hoppning och MA dressyr! Det måste väl ändå klassas som en fantastisk allround-merit!?!

Skaran av maskotar har i år utökats! Det härliga teamet av minihästar med Lilleman, Dream och Cookie plus chihuahuan Ella har fått sällskap av ännu en chihuahua! Lilla Honey anlände hos Jessica under våren och en gladare och mer sprallig maskot finns inte.

Bild till blogginlägg


Som vi älskar Edebys maskot-gäng, Cookie, Ella, Dream, Honey och Lilleman!

Jag vill till sist tacka mina fina sponsorer som är med mig på denna härliga hästresa! Stort tack till SD Design som ser till att min garderob av kandar, träns, lindor, schabrak, grimmor, och smycken är top notch! Jag älskar verkligen dessa produkter som oftast är fulla av bling och glitter och därmed är SD Design min perfekta match 🙂
Stort tack till Bitte Philipsson, Riders Brands som också stöttar mig med många olika produkter! Tack Equiline för ett samarbete med otroligt fina och sköna sadlar. Jag älskar att sitta i Equiline sadeln.

Bild till blogginlägg


Fantastiska samarbeten med mina sponsorer SD Design, Riders Brands och Equiline Saddles, vilka outfits vi har!

Det otroliga team jag har omkring är ovärderligt! Jag vill verkligen framhålla mitt otroligt fina samarbete med Jessica kring Strolchi, Dockan och Gnistan. Tack för ALLT du gör för oss och hästarna Jessica! Tack också till Frank som står för så mycket hjälp i stallet och kör hästar kors och tvärs över hela landet! Tack till min familj, Mira, Lina, Mor och Far som stöttar i vått och torrt! Till sist också ett tack till alla er som peppar, supportar, hjälper till på olika sätt i mitt liv.
Nu är det dags att fira in det nya året, 2020, med vänner och familj och en god middag hemma hos mig. Även detta har blivit en tradition och vi är på 7:e året nu.

Bild till blogginlägg


Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!!!

Kategorier
Ej kategoriserad

Pokaljakt för Mira

Av Märit Olofsson Näss - 15 december, 2019 | 0 kommentarer

I dag var det dags för Mira och Pashe att rida sin andra pokaljakt på Hallsta Ridklubb. Pokaljakten var en serietävling med tre deltävlingar under hösten och för att få en pokal krävdes deltagande vid alla tre tillfällena. Tyvärr kunde inta Mira vara med vid omgång två då de var på hästlov i Dalarna med sin pappa, men två nyttiga starter i LC:1 blev det i alla fall!

Bild till blogginlägg


Fin blå rosett blev valet när Mira fick välja färg själv på prisutdelningen!

Idag var både Mira och Pashe superduktiga! Pashe som ju tävlade i fredags och gått ordentligt 4 dagar i rad, var nu inte så himla het som han kan vara och Mira fick rida på mer än att hålla honom cool & på plats. Ett par småmissar, men på det hela taget så blir de bättre för varje start!

Bild till blogginlägg


Posering innan start!

64,2% kändes lite lågt, men det går ju inte att jämföra poäng mellan gångerna. Det är i alla fall så himla kul att se den utveckling som Mira gör från dag till dag, tack ”Pashe the pony” som fostrat många unga ryttare och nu även lär upp mina tjejer på dressyrbanan!

Kategorier
Ej kategoriserad

Lina debuterar & Mira vinner!!!

Av Märit Olofsson Näss - 13 december, 2019 | 0 kommentarer

Debutdags för familjens minsta ryttare idag!!! Lina nyss fyllda 10 år vill inte galoppera på banan så debuten blev i LD:1 på Pashe vid på Strängnäs Ridskola.

Bild till blogginlägg


Lina debuterar med bravur! Så cool hon var hela tiden!

Tävlingen var en ”pay and ride” dvs programridning med fina rosetter! Direkt efter avslutad ritt fick de sitt protokoll, procent och en clear round-rosett i brons (50-60%, silver (60-66%) eller guld (över 66%). Väldigt trevlig form av tävling för unga ryttare i början av sin karriär och en mycket trevlig och enkel tävlingsplats bjöd oss alltså i Strängnäs!

Bild till blogginlägg


En lycklig tjej som erövrat sin första rosett!

Pashe som ju alltid är het, het och het, fick lov att hålla sig i skinnet med bara skritt & trav och Lina lyckades hålla koll på allt! Vilken superduktig liten debutant hon var, rätt väg hela tiden och det mesta blev riktigt bra. Hon fick 65,3%, fina lovord av domaren och en silver-rosett!!!

Bild till blogginlägg


Mira och Pashe fortsätter träna på att tävla!

Kvällen fortsatte med att Mira och Pashe startade LC:1 med nästan identiska procent, nämligen 65,2 och en till silver-rosett. Förutom att Pashe tyckte att första galoppen skulle innehålla en bock-serie så gick det mesta härligt fint, de blir bättre och bättre för varje start!

Bild till blogginlägg


Ännu en fin erfarenhet och rosett för Mira i tävlingskarriären!

Innan vi åkte hem fick vi även med oss två rosetter till, Mira var bäst i LC:1 och fick en blå-gul och Lina näst bäst i LD:1 och en blå rosett!
Två nöjda tjejer somnade gott i kväll och jag misstänker att vi från och med nu är tre tävlingsryttarinnor i familjen 🙂

Bild till blogginlägg


Mira tar hand om dagens tävlingsmaskot, sötaste Honey!

Kategorier
Ej kategoriserad

Strolchi-rapport

Av Märit Olofsson Näss - 9 december, 2019 | 0 kommentarer

Nu kommer en rapport om världens bästa Strolchi, stjärnan i gänget, mannen i mitt liv och han som får drömmar att slå in! Det är nu en månad sedan han genomgick sin halsoperation som fick väldigt stor uppmärksamhet medialt, läs om detta på:
Ridenews
Hippson
Eurodressage

Bild till blogginlägg


Strolchimys för Mira och Lina på ett av våra besök på Mälarkliniken!

Strolchi har varit hemma i tre veckor och hitintills har allt gått väldigt bra! Han mår oförskämt bra och är väldigt pigg och glad och går på promenad flera gånger om dagen och numera även på skrittband. 

Bild till blogginlägg


Strolchi på promenad hemma på Edeby. Självklart innehåller de matpauser!

Än så länge så är även veterinärerna mycket nöjda med operationen och ser den som lyckad! Vi håller nu alla tummar vi har att det ser fortsatt fint ut på återbesöket som sker inom kort och att det får önskad effekt när vi väl kommer upp i träning igen 🙂

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Vi blickar tillbaka på en magisk sägong som bland annat innehållit en internationell GP-seger och seger med svenska laget i Nations Cup i Finland. Självklart så drömmer vi om att ta oss tillbaka i samma fina slag igen!!!