Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2017

Av Märit Olofsson Näss - 27 december, 2017 | 0 kommentarer

Så är det åter dags att summera ett härligt hästår med den traditionella årskrönikan här på bloggen. Det är alltid roligt att titta tillbaka på året, summera och utvärdera och varje år tänker jag att ”hur sjutton ska jag kunna hålla denna nivå även nästa år?”. Så blir det även denna gång då 2017 bara kan sammanfattas om helt fantastiskt, magiskt och alldeles, alldeles…. underbart!
Alla våra uppsatta mål nåddes och det med råge och då var det inte så att vi satt dom lågt utan vi hade siktat högt för 2017 🙂

Årets ryttarranking blev plats 29 bland seniorer i dressyr med 487 poäng. Inte riktigt så högt placerad på årsrankingen som tidigare år, men då har jag ju haft två hästar i svår klass under de åren. Däremot så räckte årets fina GP-resultat med Strolchi till avancemang till landslagets B-trupp vid Förbundets översyn i december!!! Superroligt och jag blev otroligt glad för beskedet!

Strolchi och jag har haft ett helt magiskt år, jag får nypa mig hårt ibland för att förstå hur bra han är denna lilla gummiboll!
Vårt första år i Grand Prix har överträffat alla mina drömmar och förväntningar. Årets stora mål var att försöka kvala in till finalen i Lövsta Future Challenge vid Stockholm International Horse Show i Friends Arena i december. Allt vi gjort under hela året har varit med syftet att nå denna ärofyllda final, det har varit en extremt målmedveten satsning. Lyckan var total då vi var klara för finalen redan i augusti, utan att ens behöva rida sist omgången! Vi hade då placeringarna 4, 2, 5 och 5 i de fyra första deltävlingarna och hur vi än räknade skulle jag inte bli sämre än 4:a (4 går till finalen) av de totalt 36 deltagande ekipagen.
Inför finalen hade både jag och Strolchi en hel del hälsoproblem så jag är otroligt glad att vi ens kunde rida in på banan. Att vi sedan fick till en så fin ritt och red in på en andraplats i den hårda konkurrensen var en fantastisk bonus och långt bättre än vi någonsin drömt om!!! Det var bland det roligaste jag gjort i mitt liv, vilken fantastisk arena att tävla i och vilken underbar publik och magisk atmosfär. En oförglömlig upplevelse!

Bild till blogginlägg


Detta kollage sammanfattar på ett fint sätt vår härliga helg på Friends!

Ett annat mål för året var att försöka kvala in till årets SM på Strömsholm med Strolchi. Detta sker via 2 st ritter över 62% och detta fixade vi galant med de två första starterna vi gjorde! Där måste jag nämna årets andra start, en GP i Mantorp där vi verkligen fick till allt på ett bra sätt inne på banan och kom 2:a, vår första placering i standard Grand Prix tillsammans!
Väl på SM lyckades vi med det omöjliga. I första SM-klassen, ”alla” var verkligen där och konkurrensen mördande, så lyckades vi ta en placering (6:a) och vara med bland de 15 till kürfinalen. Galet roligt! Tyvärr ingen bra dag i finalen alls, men så himla skoj att nå denna SM-final! Vi var ju nöjda bara med att vara där 🙂

Bild till blogginlägg


Stolchis och mitt år i bilder!

Vi anmälde också Strolchi till Dressage Power och Live Arena Grand Prix Tour. Detta för att deltävlingarna låg på meeting vi redan planerat att delta i och därmed inte slita mer på Strolchi. Nu i GP så håller jag nere antalet starter över året för att spara på honom. Det var en jätterolig cup med mycket jippon runt omkring och medial uppmärksamhet under och mellan deltävlingarna. Jätteskoj det med! Vi lyckades även här ta oss till finalen i GP kür som gick i Linköping i oktober. En bra runda gav oss en härligt fin 7:e placering av de 12 ekipagen som kvalat in till final!

Utöver allt detta så gjorde vi vår internationella debut i GP och GP Special i finska Ypäjä i mars med två fina 5:e placeringar som resultat! Vilket fantastiskt år vi haft!!!
Strolchi har nu haft lite vila under december och nu tränar vi igång igen inför 2018 års tävlingssäsong. Vi har så mycket mer att ge i GP och det börjar redan bli starkare, säkrare och lättare!

Fina, fina Dockan (Quintana) blev 6 år i år och då är det MB som gäller om man vill vara med i årgångschampionaten. Dockan har ju alltid legat lite efter, då hon blev inriden som 4-åring men i år hann vi plötsligt ikapp med råge! Det krävs både talang och ett fantastiskt psyke för det, så jag är verkligen mer än glad och väldigt stolt över Dockans härliga resultat i år!
Det stora målet för oss i år var Falsterbo. För att kvala in dit krävs två resultat i MB på över 69% och det är inte helt enkelt att uppnå. Vi lyckades få till två fina rundor i maj på 71,7 respektive 69,1 och Falsterbo blev ett faktum!
Väl i finalen gör Dockan sin bästa runda någonsin på en stor och svår bana. Vilken fantastisk häst hon är som bara växer med sina uppgifter och levererar bättre hela tiden! 69,1% och 12:a bland de 30 hästarna i finalen! Detta var hårfint utanför final då bara 10 st går till final bland 6-åringarna (12 i alla andra årgångar). Känns som att det inte gjorde ett dugg. Hon visade sin klass och styrka och vi var rätt nöjda med att rida till stranden i Skanör och ”leka” lite då de andra red final!

Bild till blogginlägg


Åh vad jag gillar ”min” fina Docka som även hon haft ett superfint år!

Jag tror att Dockan bara var oplacerad i någon av alla de starter vi gjorde i MB-klass under året och de sista starterna vi gjorde i MB:2 låg hon stabilt på mellan 71-75%! Detta gav oss många poäng i Dressyrringens MB-cup där vi fick rida final, även den i Linköping i oktober.
Finalen gick i MB:5, vilket är riktigt svårt för en 6-åring, men även här visade Dockan sin starka sida, att hon vill och vill och är superambitiös! Efter en fin runda kunde vi rida in som 3:a på prisutdelningen i den 10 ekipage stora finalklassen!
Även Dockan har nu haft lite vintervila och vi är precis igång med träningen igen. Nu tränar vi vidare mot MA och St Georges, det vore ju roligt att rida Falsterbo i sommar igen…

Under hösten flyttade Katarinas numera 4-årige Donne (Don Helvetioco) in i stallet för träning. Han är ju som sagt bara 4 år & importerad från Tyskland, så han får inte gå några championat än. De som finns för 3- och 4-åringar är ju bara öppna för svenskfödda hästar. Donne bor in sig och vi har börjat lära känna varandra!

Bild till blogginlägg


Lilla Donne börjar bli stor! 4 år och hela 175 cm.

Jag har även haft ett år av väldigt lyckade försäljningar! Först ut var 15-årige Weiron som flyttade in hos mig i september 2016 och sedan i mars 2017 blev såld till Catarina Kaufmann i Nyköping. Jag och Weiron gjorde ett par starter i början av året i MA och St Georges med placeringar och fina procent! Det är så roligt att följa Catarina och Weiron i på deras resa tillsammans. Weiron är verkligen mycket älskad och uppskattad och det är så roligt att få vara inblandad i en så lyckad ”matchmaking”!

Bild till blogginlägg


Gentlemannen Weiron, Miras favorit som hon faktiskt red själv ett par gånger!

Nästa in för försäljning var en av mina favoriter och min goda vän Anna Barkfeldts Antares. Antares bodde hos mig förra året då Anna fick barn och vi tävlade lite tillsammans under de månaderna. Nu var uppdraget försäljning och vi gjorde bara en start i år, i Överby där vi vann en MC på 70%. Antares kom i maj och blev såld och levererad redan i början av augusti. Även detta blev en väldigt lyckad försäljning då Tina och Sara Rännar från Eskilstuna förälskade sig snabbt i stora, snälla och fina Antares. Jag önskar dem stort lycka till tillsammans!

Bild till blogginlägg


Så roligt att återigen ha fått matcha Antares på tävling och till försäljning!

Därefter flyttade den fina skimmeln Castro in, även han ägd av en bekant till mig, Josefin Afzelius, vars dotter Alice även tränar en del för mig. Castro är en fantastisk allroundhäst med dressyrbetoning, vilket han visade i vår enda start ihop med en seger i LA:3 på 69%!
Även Castro skulle säljas och det gärna snabbt och redan efter 1,5 månad var allt klart. Castro köptes av Maria Tovar som har honom på Sigtuna Ridskola, vilket är skoj eftersom vi träffar honom då Mira & Lina rider på ridskola där. Maria och Castro tränar på och han är så omtyckt av sin nya matte!

Bild till blogginlägg


Söta Castro blev mycket omtyckt under sin korta tid hos oss. En bra vara säljer sig själv!

Just nu står 5-åriga (snart 6!) Fabulous hos mig för utbildning och på sikt även försäljning. Fabi har även han hamnat hos mig via mitt kontaktnät då hans ägare Anna Rosenberg är en vän till Jessica sedan många år. Fabi kom i slutet av oktober och han börjar förstå mitt system och vi kommer nog komma ut lite på banan i början av året som ett led i att på sikt hitta rätt ryttare till honom!

Bild till blogginlägg


Fabi, en god och glad kille som är en gottegris av stora mått! Jätterolig att rida på desstom!

I år har jag även haft ett litet projekt i att utbilda en ung häst som ska bli en duktig ponnyryttares juniorhäst. Jag pratar om Ajani som ägs av mina hyresvärdar, familjen Lindholm, och på sikt ska tävlas av 14-åriga Amanda Lindholm.
Ajani och jag gav oss och startade från LB till MC under våren med fina resultat och bara segrar och placeringar. Ajani utvecklades väldigt fort både mentalt och fysiskt, men ådrog sig tyvärr en skada i augusti som tog tid och han är precis nu på igångsättning igen.

Bild till blogginlägg


Ajani och jag fick en kort men framgångsrik karriär på banorna under våren!

Denna höst har tyvärr två av mina tidigare kompanjoner fått lämna jordelivet och betar numera på de evigt gröna ängarna. Cosby som jag red Grand Prix på 2009, innan han såldes till familjen Kjerrman, blev 20 år och fick sluta sina dagar då han blivit väldigt knackig.
Fina Cpt Jack Sparrow som jag utbildade, tävlade och sålde åt Maria Richthoff fick en kronisk luftvägsinfektion (kroniskt näsblod) och blev tyvärr bara 13 år. De finns båda kvar i en del av mitt hjärta och jag är tacksam för allt de lärt mig och den tid jag hade med dessa fantastiska killar!

Bild till blogginlägg


Fina, fina Jacke och Cosse, nu på de evigt gröna ängarna.

Mira och Lina har blivit 9,5 respektive 8 år och går i 3:an och 2:an. De älskar att rida på Sigtuna Ridskola och gärna däremellan när tillfälle ges. I somras hade vi förmånen att få låna fina Minette från Djursholms Ridskola så att tjejerna fick prova på att ha egen häst. Jobbigt med kul!

Bild till blogginlägg


Mina prinsessor. Så mycket kärlek, värme, bus, skoj och glädje de står för!

Även detta år avslutas med en stallflytt. Jag och Jessica fördjupar vårt samarbete kring Strolchi och Dockan och det innebär att de kommer att stå hos Jessica från och med nu. Även Donne flyttar till Jessicas stall. Detta innebär att de får den mest perfekta omvårdnad som finns! Vet ingen som tar så väl hand om sina hästar i allt från rutiner och foder till massage och träning från backen. Jag kommer nu åka till henne för att träna hästarna istället och med i den dealen finns även en superfin liten påläggskalv i Gnistan, som egentligen heter Funkenflug. Gnistan blir 3 år och är e: Fürstenball – Weltmeyer och är en härligt fin svart smällkaramell!

Bild till blogginlägg


Fina, unga, lovande och supersnygga Gnistan!

Jag passar som vanligt på att avsluta med att tacka er alla som supportar och ställer upp för mig på alla sätt! Ni vet vilka ni är, familj, hästägare, sponsorer, tränare, supportrar och goda vänner, och så önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År! Vi ses 2018!

Bild till blogginlägg
Kategorier
Ej kategoriserad

Tvåa i finalen av Lövsta Future Challenge på Friends!!!

Av Märit Olofsson Näss - 1 december, 2017 | 0 kommentarer

Galet. Overkligt. Magiskt. Otroligt. Fantastiskt. Och alldeles, alldelses…….UNDERBART!!!!

Bild till blogginlägg


Overklig lycka efter denna härliga andraplats!!!

Jag och Strolchi kom tvåa i den stora finalen av Lövsta Future Challenge under Stockholm International Horse Show på Friends Arena! Jag har svårt att finna ord, jag är så otroligt tacksam mot min fina lilla kämpe till häst som går in på denna stora & mäktiga arena och bara levererar!

Bild till blogginlägg


Full koncentration från min sida och fin Srtolchi i travökning!

Vi hade lite småmissar, men inga stora saker, en taktmiss i en längning och lite ”sådär” piruetter. På pluskontot idag fanns väldigt fint flyt i piaff och passage, fina serier och framför allt en glad och avspänd häst som verkligen ställer upp på ett fantastiskt fint sätt för mig på banan!

Bild till blogginlägg


På väg in i piruett, de blev små men det höll!

Bild till blogginlägg


Härlig känsla att få rida i denna magiska arena med en fantastisk publik!!!

Vi fick den fina procenten 66,8 för ritten och för det är jag strålande glad!!!  Tyvärr fick jag en kostsam ”felridning” då jag ville få igång passagen bättre innan jag svängde in i volten och domaren blåste felridning då han tyckte att det blev alltför sent. Snöpligt och väldigt kostamt då det inte drogs 2 poäng/domare i denna klass uten 2 hela procent på resultatet…. Alltså landade vi på 64,8% och vad gör det en dag som denna då det ändå räckte till en solklar 2:a plats 🙂

Bild till blogginlägg


Full fräs på ärevarvet!

Grattis till vinnaren duktiga Sandra Dahlin på Ichi på hela 68,6%, trean Cecilia Kristoffersen på Hampuz M.Ge, 58,8% och fyran Jennifer Svensson och Sibelius som tyvärr fick utgå idag. Läs mer om hela finalen på Tidningens Ridsports hemsida.

Bild till blogginlägg


Älskar detta kort och denna häst!!! Magiska lilla gummiboll-Strolchi <3

Jag vill passa på att rikta ett megastort TACK till Lövsta för denna fantastiska satsning på unga hästar och unga ryttare!!! Vilken otrolig sporre detta är och vilken fantastisk satsning på Svensk dressyr som gynnar både spets och bredd!

Ett stort tack även till hela mitt härliga team och alla ni som supportar mig, helt fantastiskt vad med grattisar jag fått på fb, sms och i ”verkliga livet”. Nu ska vi fira med bubbel till oss och morötter till Strolchi 🙂

Bild till blogginlägg


Strolchi laddar upp på sedvanligt vis inför start så Jessica fick knoppa liggande häst!!!

Bild till blogginlägg


Hjälp av mini-hästskötaren Mira idag också. Pall är bra om man är liten!