Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2020

Av Märit Olofsson Näss - 31 december, 2020 | 0 kommentarer

Så har det gått ännu ett år och dags att summera häståret i den numera traditionella nyårskrönikan. Detta är för mig och hela världen det märkligaste och konstigaste året någonsin, så helt präglat av Coronaviruset som tagit världen med storm. Från och med mars har det bara kommit allt håradare restriktioner i takt med att smittan spridit sig och detta har ju såklart även påverkat häst- och tävlingsverksamheten på samma dramatiska sätt som ”nedstängningen” av resten av världen.

Året har ändå bjudit på otroligt många höjdpunkter för oss i teamet, där det absolut bästa under året är ett SM-guld i lag med Sällskapet Segersta Sportryttare!!!
Jag brukar börja krönikan med lite statistik och rankinglistor och såhär gick det 2020:
-Jag placerade mig på plats 17 bland seniora dressyrryttare i Sverige
-Dockan är rankad som 7:e bästa svenska dressyrhäst
-Strolchi och jag innehar plats 422 på FEI: världsranking
-Strolchi och jag ingår i landslagsgrupp B utmanare

2020 skulle kunna kallas Dockans år! Vi har kunnat tävla tillsammans under den säsong som blev i år, vilket främst varit sommarhalvåret. Vi har haft något av en magisk säsong med segrar och placeringar i nästan samtliga våra starter i lilla rundan!!!

I september kunde det glädjande nog genomföras ett lag-SM på Strömsholm och vi lyckades ta en plats i Segerstas otroligt toppade lag. Jag och Dockan hade sällskap av Jeanna Högberg – Astoria, Mads Hendeliowits – Milwaukee och Evelina Söderström – Weihenstephaner, så vi var ett lag bestående av bara landslagsryttare och vi hade siktet högt inställt från början!

Bild till blogginlägg


Mads, Jeanna, Evve och jag i laget och nere till vänster vår reserv Lotta Lundblad.

Vi lyckades alla prestera toppenfina ritter och tog oss som bästa lag till finalen. Dockan gick som en peng i både kval och final och jag är så himla stolt och nöjd över henne, att hon alltid gör sitt bästa på banan! Väl i final så gav vi allt och SM-guldet blev vårt och med ca 12% ner till silverlaget Hogsta Dressyrryttare! Så otroligt härligt och roligt och vi har så himla bra sammanhållning och skoj i gänget!!!
Jag räknade ut att jag tror att jag ridit ca 11-12 lag-SM tidigare och har två silver och två brons, det var verkligen underbart att få vara med och bärga ett guld!

Bild till blogginlägg


SM GULD SM GULD SM GULD!!! Happy happy!

Jag och Dockan deltog även under året i Dressage Power Future Stars. Detta är en cup för unga talanger 7-9 år i St Georges med final på Friends (SIHS) i vanliga fall, men då detta ställdes in blev finalen i Linköping i mitten av november istället.
Vi var hårfint från att knipa en finalplats, men pga återbud så slank vi in i finalen bara två dagar innan det var dags för denna. Vi var 8 ekipage i final och dag 1 reds St Georges och där red vi om startordningen till finalen dag 2 i Int 1 kür.

Bild till blogginlägg


Vilket år hon haft, fina Dockan. Så många framgångar och så roligt vi haft!

Min fina lilla Docka gjorde återigen en superfin runda i St Georges och vi knep en 5:e placering i denna stenhårda konkurrens, där vi ju dessutom var ”sist in”! Bland det roligaste med denna final var att vi nu även fick möjlighet att visa upp vår nya kür som jag gillar skarpt. Den är helt gjord för att passa Dockan och musiken vald helt åt henne och jag upplever att hon verkligen trivs med den!
Vi hade en härlig runda och lyckades komma 6:a i finalen, långt över alla våra förväntningar och en fin avslutning på detta år för Dockan!

Vinterträningen går nu ut på att ta oss upp i mellanrundan och vi tränar på för att öka styrka och samling i piaff och passage och byten i varje. Det blir bättre och säkrare dag för dag!

Min fantastiska lilla Strolchi har bara gjort en enda start i år… Efter hans lyckade halsoperation i slutat av 2019 så laddade vi för come-back och var anmälda och resklara för internationellt meeting i Ypäja i mars. Då kom de första beskeden om inställda tävlingar och reseförbud och vi kom istället iväg till Strömsholm för en GP kür på hemmaplan.

Bild till blogginlägg


Min fina gummiboll Strolchi, så tacksam för vår resa tillsammans och allt han ger mig!

Strolchi skötte sig superfint, kanske lite spänning av att han liksom förväntade sig att inte få luft, men gav en härlig känsla av att vi var ”på banan” igen!
Därefter stängdes tävlandet ner i Sverige och världen och lagom till sommaren då det öppnade upp igen så fick Strolchi en allergisk reaktion. En rätt rejäl sådan så med cortisonbehandling och karens och sedan uppbyggnad så var vi framme i oktober innan han var helt igång igen.

Strolchi mår nu superfint och tränar hur bra som helst och jag tror aldrig han känts finare!!! Vi är redo när tävlingsverksamheten startar upp igen!

Gnistan har sin säsong som 5-åring bakom sig och den skiljer sig ju markant från hur en vanlig 5-årssäsong ser ut med unghästchampionat, Falsterbo, Elmia mm. För att ge denna unga talang rutin och erfarenhet så har vi tagit honom på många programträningar och pay and ride under våren. Han har också fått tävla lite, då tillfälle funnits och gjort det med bravur. Vi har hållit oss i LB då jag fortfarande får en typ av spänning som gör att jag vill kunna rida framåt mycket och i Gyttorp i augusti så radade vi upp rundor mellan 71-76% och vann meetingpriset!

Bild till blogginlägg


Gnistan, snygg som få och otroligt talangfull med många GP-features! Han ger en så fin känsla!

Då det ju, som sagt, inte blivit några championat alls och Gnistans galopp kändes ”klar” så introducerade jag galoppombyten redan i midsomras. Jag har nog aldrig haft en sådan talang som Gnistan, för jag behövde inte lära honom bytena utan jag bara gjorde dom och han fattade allt direkt! Vi tränar nu på med skolor och byten och han känns helt redo för MB och 6-års championat till 2021, så vi hoppas verkligen att det blir några såna! 

Bild till blogginlägg


Mira och Pashe är så fina ihop och vilken utveckling de gör tillsammans!

Mira och Pashe har i år tagit klivet upp i LB på ett väldigt fint sätt! De fick börja med Dressage Powers online programträningar och fick fina 68% direkt, därefter har vi varvat tävlingar och programridningar utifrån vad som funnits till buds. Även unga ryttare måste ju skaffa sig rutin och erfarenheter!
Vid sommarmeetinget hos Gripens RF så tog Mira och Pashe hem 3:e platsen i LB-cupen i kat B, de har även deltagit i Mats Mellberg cup, samt varit snubblande nära placering bland C-ponnyerna (ihopslagen kat B+C).
Mira trimmar vidare för att gå upp i LA till kommande säsong och kanske, kanske kunna kvala till ett ponny-SM!

Bild till blogginlägg


Lina med snygga sitsen rattar Pashe fint och lugnt, helst i solsken och fint väder!

Lina rider också men är inte lika intresserad av ridningen som Mira. Hon håller igång sin ridning och tycker nog bäst om lektionerna på Sigtuna Ridskola! Lina tycker att det ska vara varmt, ljust och soligt om hon ska rida och så ska jag göra i ordning allt!!! Ibland passar hon på att vara med på programridningar vilket är superkul och jag är så glad att hon vill rida på sin nivå, gillar allt runt omrking och hänger med mig och Mira på alla äventyr! 
Självklart är jag en galet stolt ponnymamma till dessa två härliga hästtjejer och jag är så glad att de delar mitt hästintresse på sina egna sätt!

Bild till blogginlägg


Peanut, aka Nöten är en riktig sötnöt som det ska bli roligt att få utveckla!

Hästteamet har även utökats i år. I december anlände mitt och Jessicas nya projekt Peanut, f 2010, e Tornsech-Heartbreaker. En väldigt oslipad men fin diamant som vi nu börjar matcha mot ett liv som tävlingshäst.

Bild till blogginlägg


Skorpan & Blå, 2020 års upplaga av nya dressyrförhoppningar!

I januari anländer två nya talanger till stallet! Det är två föl som Jessica förvärvat och framförallt den ena har högt ställda förväntningar på sig. Det är Stratego af Elestorp som kallas Skorpan och är Strolchis Lillebror. Han är e Sansisco – JJ Rayban och bara sååå fin! En kronprins, helt enkelt.
Skorpan får sällskap upp från Skåne av Broadway af Elestorp, som kallas Blå, och är e Belami – Donnerhall. Även denna lilla kille är superfin och det ska bli så spännande att se hur dessa smågrabbar utvecklas!  

Bild till blogginlägg


Tyvärr har vår älskade maskot Lilleman fått lämna oss i år & betar nu på de evigt gröna ängarna…

Detta år har jag även haft förtroendet och förmånen att sköta två försäljningar. I juni förmedlade jag 4-åriga talangen Dream van Tesch, e Benetton Dream på uppdrag av Anna Lauritsen Tesch. Denna superfina, rörliga och snälla valack bor numera på Lennartsnäs och utbildas vidare av Charlott Frisch & Lotta Ivarsson. Jag önskar dom stort lycka till framöver!

Bild till blogginlägg


Dream van Tesch och Royal Clash, två lyckade försäljningar 2020. Jag önskar nya ägare lycka till!

Samarbetet med Kristy Hillring som äger Rillan som jag tävlade säsongen 2019 fortsätter! I december förmedlade jag hennes och hennes systers fina uppfödning, 12-åriga Royal Clash till sitt nya hem på Sigtuna Ridskola. Clash är hoppstammad och har tävlat mycket hoppning tidigare, men sista året dressyr upp till MC och är kvalad till MB. Denna stora, snälla och lättridna kille kommer att bli en stallfavorit på Ridskolan och han har fått det nya smeknamnet Royal! 

Mina sponsorer är ovärderliga och jag vill rikta ett superstort TACK till er som är med mig på min otroliga hästresa! I år har jag välkomnat Equistore som ny sponsor och till sommaren anlände mitt nya superfina tävlingsskåp! Stort, snyggt, rymligt och mycket praktiskt och en otrolig tillgång på våra resor.
SD Design och jag har nu samarbetat i många år och jag älskar verkligen produkterna. De är fulla av bling och glitter, precis som jag vill ha det och jag är så glad över vårt samarbete!
Tack även Bitte Philipsson och Riders Brands för stöttning och hjälp men många olika produkter!

Bild till blogginlägg


Så glad över mina samarbetspartners, SD Design, Equistore och Riders Brands, produkter i världsklass!

Som avslutning riktar jag ett TACK till mitt fantastiska team! Jessica och vårt samarbete kring alla hästarna är unikt och ovärderligt och betyder allt i denna saga. De hästar som får bo hos Jessica får ALLT vad gäller omvårdnad.
Tack Frank, för all hjälp med ”marktjänst” i stallet och att du alltid ställer upp och kör hästar till Sveriges alla hörn! Tack till min familj Mira, Lina, Mor och Far som också stöttar, supportar, gläds, peppar och hjälper till på olika sätt!!

Nu avslutar vi 2020, ett annorlunda år och ser fram emot ett 2021 med nya äventyr, utmaningar och hoppas på en mer normal värld igen!

Bild till blogginlägg


Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Kategorier
Ej kategoriserad

Luciadressyr online & Lussanträningar!

Av Märit Olofsson Näss - 13 december, 2020 | 0 kommentarer

En lyxvecka i coronatider med både Luciadressyr online för Mira & Lina, samt Lussanträning för Gnistan & Strolchi!!! Lycka de luxe i dessa pandemitider!

Bild till blogginlägg


Årets julfoto med tjejerna klart!!!

I går var vi i ridhuset med Pashe och både Mira och Lina blev filmade för Luciadressyr Online 2020, anordnat av Catrin Henriksson på Dressyrgården. Ett väldigt roligt och inspirerande initiativ i allt vintermörker, restriktioner och inställda tävlingar. Superroligt tyckte båda tjejerna!

Bild till blogginlägg


Glad Mira gjorde stor tumme upp efter sitt fina program!

Mira red LB:1 och så fint att både jag & Jessica blev alldeles varma i hjärtat. Fint på tygeln, bra vägar och inte en endaste liten miss! Så roligt att se Miras utveckling i sin ridning och vi kommer fortsätta hitta liknande evenemang nu under tävlingsstoppet för att hon ska fortsätta få rutin på att rida program!

Bild till blogginlägg


Fina Lina styrde LD och var superduktig!

Lina styrde sedan runt LD:1 och fick även hon till ett riktigt bra program! Dock tycker Pashe ponny att det blir lite tråkigt med så mycket skritt men det är bra att träna 21-årig ponnys tålamod också. Lina var väldigt glad och nöjd efter genomfört program och kanske kommer även hon att vilja varva upp lite 🙂

Nu är ritterna skickade (finns på Youtube, Märit Olofsson Nääs, för den som vill se) och vi väntar med spänning på bedömningar/protokoll!

Bild till blogginlägg


Så roligt att min fina, fina Strolchi tränar så fint!

Vi hann även med att ta oss till vackra Ledingenäs igår för förbundsträning med Strolchi. Det var superkul, då Strolchi är het och på hugget och så himla fin att rida på! Lussan var nöjd & glad och vi filade på lite delar ur Grand Prix-programmet och det är sååå nyttigt!

Bild till blogginlägg


”Du kan starta i morgon” tyckte Lussan och det är fint beröm när vi nu bara försöker ligga i ”väntläge” för att tävlandet ska kunna starta upp igen!

Tidigare i veckan var Gnistan som har fått åka på sin första träning i veckan. Vi tog oss till Strömsholm för att vara med för Lussan och det var superkul och nyttigt som alltid när Lussan är inblandad.

Bild till blogginlägg


Härlig som få och massor av talang! Gnistan kommer bli en stjärna!

Gnistan tog den nya miljön på ett väldigt fint sätt och visade upp sina fina galoppombyten, förvända galopper, enkla byten och öppnor i trav. Vi fick också bra hjälp i hur vi ska jobba vidare med att introducera travslutor på ett bra sätt! Ibland glömmer man bort att han bara är 5 år, han har talang som få och jag är lycklig som får matcha denna diamant!

Bild till blogginlägg


Duktig och cool i sin träningsdebut för Lussan!

Kategorier
Ej kategoriserad

Peanut

Av Märit Olofsson Näss - 6 december, 2020 | 0 kommentarer

Får jag lov att presentera teamets senaste tillskott:

Bild till blogginlägg


Peanut!!!

Detta har gått rasande fort, jag och Jessica fick i fredags ett erbjudande vi inte kunda tacka nej till och redan igår hämtade vi hem ”Nöten”! Peanut är en val f: 2010 e: Tornesch – Heartbreaker, 162 cm hög och bara hur söt som helst!

Bild till blogginlägg


Livet på Edeby började med klippning och bad!

Nöten har inte jobbat så mycket för sin ålder, så nu börjar arbetet med att bygga en stark, sund och fin häst. Det ska bli superkul att sätta tänderna i denna sötnöt!!!