Kategorier
Okategoriserade

Årskrönika 2022

Av Märit Olofsson Näss - 31 december, 2022 | 0 kommentarer

Dags att summera ännu ett år med min 14:e årskrönika här på bloggen! 2022, året då pandemin och alla Coronarestriktioner upphörde blev trots det ett märkligt år med krig i Europa, skenande inflation, el- och drivmedelpriser. Ovanpå detta är 2022 det mest sorgliga år i mitt liv då jag även förlorade min älskade Far…

Mitt i allt kaos så finns min fristad alltid i stallet bland våra älskade hästar och i ”hästeriet” och ridningen finner jag ro och lycka, det är en passion på så många sätt. Även detta år blev väldigt framgångsrikt på tävlingsbanan för mig och extra roligt att dela detta intresse med både Mira och Lina med sina ponnysar! Håll i er för nu kör vi igång med året som gått!

Alla fina segrar och placeringar med Strolchi, Dockan och Gnistan gav mig en framskjuten 14:e plats på Sverigerankingen bland seniorer i dressyr. Verkligen roligt att hamna så högt bland alla superduktiga ryttare då Sverige verkligen har många superduktiga ryttare/ ekipage just nu!

2022 ett år med många segrar och placeringar samt en 14:e plats på Sverigerankingen!

Bland det roligaste i år är att Strolchi är tillbaka igen efter nästan två år av trassel med först andning och sedan hovar. Vi har tränat på hyfsat bra med plastade hovar och även scootboots (som man ju inte får tävla med) och ett par veckor innan årets SM på Strömsholm fick vi på honom vanliga skor igen. Vi tog beslutet att rida SM tillsammans, vi hade ju kvalen och det är så himla roligt att rida på fina SM-banan på Strömsholm. Det gick riktigt bra med tanke på vår korta uppladdning, inte någon finalplats men väl en fin 3:e placering i ”tröstklassen” i Int 2. Duktiga, fina Strolchi kämpar så fint för mig och vilken lycka att vara ute på tävlingsbanan tillsammans igen!

Åh vilken lycka, min fina gummiboll är tillbaka. Bästa finaste Strolchi!

Vi gjorde totalt 9 starter under året och tog två segrar (GP & Int 2), en andraplacering (GP) och tre tredjeplaceringer (2 st GP & 1 Int 2) och jag är såklart mer än nöjd med våra fina segrar placeringar!!!
Strolchi blir 17 år i morgon och jag hoppas verkligen att vi kan få fortsätta utvecklas tillsammans och att jag kan hålla honom glad, frisk och motiverad i många år till!

Gnistan, vacker som en dröm, magiskt ridbar och har så lätt för det svåra!

Gnistan (Funkenflug), vilken superstjärna han är!!! I år har vi startat MB 14 gånger och vunnit 10 av dom och övriga 4 starter kom vi 2:a, jösses vilket facit och som en kompis kallade honom: vinstmaskinen.
Med de höga procent vi erhöll under året så kvalade vi in till semifinalen i Dressage Power Sweden Trophy i Linköping i november. Detta är en cup där de bästa MB ekipagen i landet ställs mot varandra och 8 st från de 25 startande i semifinalen (MB:4) kvalar in till finalen i kür.
Vilken otrolig lycka när Gnistan kvalade in som 2:a till finalen och sedan knep andraplatsen även i finalen! Han är verkligen härlig som trots att han har lite scenskräck på ”tittiga” arenor ändå lyssnar så fint på mig och visar upp sig på bästa sätt!
Gnistan och jag tog även ett DM guld i år i Upplands Dristrikt, efter en fin runda i MB:5!
Det ska bli otroligt kul att fortsätta hans träning mot Grand Prix, men nästa års uppgift blir först att befästa ”lilla rundan” (MA, St Georges och Int 1) för oss!

Fina Dockan har plockat många segrar och placeringar under året!

Duktiga Dockan (Quintana) har under året trummat på i St Georges och Int 1 och gjort det med den äran. Totalt har hon plockat 4 segrar, 6 andraplaceringar och 4 placeringar (3-5:a) och på stadigt fina procent! Hon är verkligen så ambitiös och levererar alltid bra resultat!
Dockan och jag deltog även i Segerstas lag vid Lag SM på Grevagården för att försöka försvara våra två guld från 2020 och 2021. Vi tog oss till final, men tyvärr blev ett av våra lagekipage avstängda i finalen (ett litet trycksår i munnen) och det brons vi hade vittring på flög alla sin kos… Såklart väldigt snöpligt, men ändå så glad och nöjd över att härliga Dockan presterade fina och stadiga SM-rundor!

Så roligt år för Mira med fina tävlingsframgångar både på ponny & häst!!!

Mira utvecklas med stormsteg i sin ridning och inledde året med att starta sin nya C-ponny Måns under våren med lite varierande resultat. De tog någon placering men Måns passade ofta på att busa mer än koncentrera sig på sin ryttare. Då Mira har högre ambitioner så har Måns numera en ny tillvaro på Nysveds ridverksamhet. Där trivs han toppen, går på lösdrift i flock och går med i verksamheten!
I augusti klev Miras nya ponny Dancer Boy in i stallet istället. En fin D-ponny, utbildad och tävlad i FEI-klasser med bl.a en 7:e placering på SM 2021. Mira och Danne har hunnit starta ett par gånger i LA:1 och LAP:1 med flera segrar, en 3:e placering i DM i Upplands Distriktet samt att de kvalat in till FEI-klass! Ska bli väldigt roligt att få följa Mira och Danne på deras fortsatta karriär ihop!
Mira har under året också fått den fina möjligheten att tävla Strolchi och det har verkligen gått superfint! Strolchi är en riktig ”professor” och så snäll med Mira. De vann samtliga sina tre starter ihop (LB & LA) på fina procent och oj så lycklig Mira är över detta! Stort TACK till Jessica som lånat ut sin ögonsten till Mira.

Naturbegåvningen Lina har i år tagit steget till tävlingsryttare och hennes ridutveckling går framåt med stormsteg!

Under hösten vaknade även Linas tävlingsintresse till. Lina har tidigare inte velat tävla och inte ”måsta” rida, utan hållit sig på nivån att träna och ha lite kul tillsammans med sin Pashe.
Lina och Pashe har hunnit göra sex starter tillsammans från LC till LA och bla vunnit LA:1 och fått flera fina rundor ihop!!! Då Pashe blir 24 år nästa år så väntar ett pensionärsliv på honom och vi letar C- eller D-ponny för fullt för Linas fortsatta tävlingskarriär, då hon verkligen gillar att tävla!
Lina tränar numera för Marianne Essén på Strömsholm och det är så roligt att följa det jättekliv hon tar i sin utveckling i ridningen! (Även Mira tränar för Marianne)

Jag är så himla glad över att båda tjejerna delar min passion och kärleken till hästen och vi har verkligen jättekul tillsammans! Och ja, jag har gett upp, jag är en riktig ”ponnymorsa” numera!!!

Under året blev jag även tant, då jag klivit in i träningsgänget som kallar sig Tantkalaset! Jag var verkligen i behov av en träningsboost i våras då jag inte riktigt kommit till skott att träna regelbundet sedan Jeanna flyttat till Danmark, hösten 2020. Då jag tränat för Tinne i ca 20 år tidigare så var valet att vara med i ”tantgänget” och få Tinnes superba guidning igen lätt. Jättekul att träna för Tinne igen och att göra det ihop med gänget och numera har ju Jaenna flyttat hem igen, så jag kan träna även för henne!

Framtidshoppen Skorpan (översta bilderna), Greta och Blå blir 3 år till våren!

Liten blir stor och i hästfabriken på Edeby så har ”bebisarna” Skorpan, Blå & Greta nu blivit 2 år och är mer eller mindre inridna allihop!
Nu blir ju hela gänget 3 år 2023 och det blir dags för dem att börja utbildas alltmer och det ska verkligen bli roligt att sätta igång med detta! Självklart finns det höga förväntningar på Skorpan, då han ju är Strolchis lillebror, men även Blå är superfin och lilla portugisiskan Greta visar också upp jättefina gångarter! Det är verkligen skoj att ha kommande stjärnor på gång!

Vila i frid, älskade Far.

Som jag skrev i inledningen så är detta det mest sorgliga och tragiska år i mitt liv hittills. Min älskade Far avled 1 juli och mitt hjärta blöder av sorg. Min Far, hjälte, vän, stöttare, inspiratör, supporter, bollplank, vägvisare, räddare och världens snällaste och mest godhjärtade finns inte mer. Det är hjärtslitande och jag försöker finna tröst i att han fick bo kvar i sin ”borg”, sitt älskade hus på Lejondal ända fram till slutet och att han nu vilar i frid med sina föräldrar i barndomens Föllinge i Jämtland.
Oändligt saknad, älskad och aldrig glömd, bästa bästa pappa Jan, du finns med oss hela tiden. Livet går vidare men minnena består.

Maskoten Lexi, vår ständiga följeslagare!

Vår fina underbara Lexi har fyllt en otroligt fin funktion som tröst och glädjeämne detta emotionellt jobbiga halvår. Hon är verkligen härlig med massa attityd och beslutet att utöka familjen med hundvalp från förra året är ett av de bästa beslut vi tagit! Så mycket kärlek och lycka hon ger, vår snart 2-åriga busunge!

Som vanligt avslutas bloggen med ett stort och varmt TACK till mitt fantastiska team! Familjen med Mira, Lina och mamma Katrina är familjen, kärleken och stommen i livet. Jessica och Frank som tar hand om hästarna och roddar stallet på på ett fantastiskt sätt. Stort tack även till mina tränare Tinne och Jeanna, jag är så glad att ha hittat ett bra träningskoncept.

GOTT NYTT ÅR!

Nu återstår bara att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År 2023!!! Jag är övertygad om att det kommer bli ett bra och roligt år, nu lägger vi jobbiga 2022 bakom oss och blickar framåt! Vi ses 🙂

Kategorier
Okategoriserade

Två segrar för Mira & Strolchi!

Av Märit Olofsson Näss - 5 december, 2022 | 0 kommentarer

Wow wow wow!!! Mira och Strolchi tävlar i Botkyrka och vinner båda sina starter tillsammans!

Dubbelt blå-gult i rosettskörden och ett segertäcke! Mira såklart överlycklig!

Vi tog oss igår till Botkyrka för tävling för Mira och Strolchi som startade LB:1 och LA:1 tillsammans och de fick två fina rundor tillsammans. LB:1 vann de på 67,9% och LA.1 på 66,8% och de tog en klar seger i båda klasserna.

Såååå fina tillsammans, Mira & Strolchi!

Så roligt att vara bakom detta härliga ekipage som stolt mamma, tränare, hästutbildare och ja, bara så glad! Strolchi tar sin uppgift som professor på största allvar & tar så bra hand om Mira som ju lär sig massor på detta!

Härlig dag för hela gänget!

Vilket team vi har & så roligt vi har tillsammans, hela familjen och våra fantastiska hästar!

Prisutdelning och fina priser & rosetter!
Fler bilder på härligt ärevarv!
En till, bara för att 🙂