Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2011

Av Märit Olofsson Näss - 28 december, 2011 | 1 kommentarer

Oj, så fort ett år går! Idag är det årets näst sista dag och ikväll sätter jag mig på tåget mot Dalarna för att fira nyår med familjen (som redan är där) och goda vänner! Ska bli skönt med en liten minisemester under en jul som mest präglats av massa jobb och lite ledighet.

Det är alltså dags att summera året 2011, som varit ett helt FANTASTISKT år för mig! Jag trodde det var svårt att toppa 2010 rent resultatmässigt, men detta år har varit ännu framgångsrikare 🙂
Jag hamnade på 14:e plats på Sverigerankingen av seniorer i dressyr 2011 med 547 p. Dortmund är rankad som årets 21:a bästa dressyrhäst i Sverige (406 p.) och Zky på plats 113 (139 p.)!

Dortmund har varit helt makalöst duktig och fantastiskt jämn under året. På 23 starter så har vi tagit 22 placeringar!!! Endast en enda liten klass utan rosett. Vi har presterat resultat på jämna och höga 66-69%! Årets absoluta topp är såklart bronset i Lag-SM som vi var med och bärgade till min klubb Djursholms Ridklubb. I dagarna två så tävlade vi i Flyinge och kastades mellan hopp och förtvivlan för att till sist bärga ett efterlängtat brons!
Dorten gör nu alla rörelser för Int 1B, så i vår debuterar vi om allt går enligt plan!

Bild till blogginlägg


Jag, Eva Ulf och Sara Rubin med våra fina bronsmedaljer!

Dortmund och jag har på grund av våra fina resultat (även resultat från 2010) i år fått förmånen att komma med i Svenska ridsportförbundets D-grupp. Vi har sedan maj fått möjlighet att i fint sällskap av andra duktiga ekipage som SvRF satsar på, träna för Louise ”Lussan” Nathorst. Det är fantastiskt kul och utvecklande att få den fina hjälpen av Lussan och även inspirationen att se de andra duktiga ekipagen träna!

Lilla favoriten Strolchi har haft ett otroligt bra år! Vi har inte bara lyckats kvala oss till Scandinavian Open i Falsterbo och Breeders Trophy i Flyinge, utan även att ta oss till final i båda 5-års championaten! I Falsterbo, med hård konkurrens av både svenska och danska topphästar kom vi till sist på en fin 11:e plats! Höstens äventyr i Flyinge slutade med en 13:e plats av 20 st i final. Strolchi har verkligen varit fantastisk detta år med topp-poängen 84,6% på Segersta i maj och sedan via finalplatserna visat att han är en av landets finaste 5-åringar. Dessutom markerar han väldigt fint för rörelser i Grand Prix (piaff/passage)!

Bild till blogginlägg


Strolchi visar upp sig på Falsterbo-banan

Zky har haft lite av ett mellanår. Han har varvat jättefina rundor med en del spända och nervösa starter så vi har rätt ojämna resultat i år. Detta kan främst härledas till att vi tränar alla GP-rörelser och hoppas snart kunna starta Int 1B och Int 2 till våren, men detta har gjort honom rätt förvirrad. Träna en sak och sedan tävla utan att göra det, vilket gjort att han spänt till sig och testat en del svårare konster på egen hand. Årets höjdpunkt för Zky var när han under Vansbro-meetinget i åska och dunder och med blixtarna korsande över huvudet vann MA:1 på fina 68%! 
Han känns nu allt säkrare i de svårare rörelserna och vi kommer satsa på start Int 1B till våren. Jag tror på Zky i de högre klasserna, han måste bara slappna av lite 🙂

Bild till blogginlägg


Zky på vackra Ericsberg i augusti

I maj anlände så äntligen min fina trojka-häst Moonshine i stallet! Denna fina 3-åring var då direktkvalad till semifinal i Flyinge, där han sedan skötte sig jättebra (ej final, men reste bra, bodde bra och gick fint på banan). Vi tränar på mot ”vuxenlivet”, både dressyr och så hopptränar han en gång i veckan. Detta för att jag ska få en stark, sund och glad ”Nils” med sikte på 4-årsklasserna till hösten. Han visar riktigt fina kvaliteér, det här kommer bli bra!

Bild till blogginlägg


Moonshine visar upp sig och blir godkänd av Dressyrkommittén

Under hösten anlände även en ny talang till ”teamet”! Min fantastiska mor/hästägare/skötare/tränare/ryttare/barnvakt Katarina bestämde sig för att köpa in fina Spirit of Sandro från Tyskland. En svart ettårig hingst som rör sig långt utöver det vanliga! Ska bli kul att få matcha denna gångartstalang mot årgångschampionten och på lång sikt mot GP!

Bild till blogginlägg


Spirit, på tillväxt hos Jessica och boxgranne med Strolchi!

Zalvia lånades ut för avel till Inga-Lill Persson i februari. Hon betäcktes med Bellagio, men kastade tyvärr under hösten. Hon har det nu bra som ”barnvakt” oct Felicia 2 år 🙂

Barnen växer och börjar bli stora tjejer nu! Mira fyllde 3 i maj och Lina 2 nu i december! De går nu båda två på dagis, leker en massa ihop och kivas såklart en del 🙂 Lina har börjat prata en massa och nu är det hela meningar som ploppar ut! Mira tillverkar armband, halsband, teckningar och pyssel på löpande band. Det går otroligt fort nu, de är väldigt kreativa, påhittiga och busiga vilket ger en hel del roliga (och ibland mindre roliga) upplevelser!
Såklart gillar mina prinsessor hästar och att rida och de provar en massa hästar!

Bild till blogginlägg


Lina & Mira här på karusell-hästarna på Eskilstuna Zoo. Pappa Hans hjälper till!

I maj anlände Gimli till familjen. Han är en dreverkille som ska bli Hans jaktkamrat!

Bild till blogginlägg


Gimli i docksängen 🙂

Lastbilen har verkligen varit årets stora lyft! Jag får med hela familjen och tre hästar och massa packning på mina resor runt Sverige. Just nu är den på tillbyggnad hos Göran i Enköping, men snart är den hemma igen för en ny härlig tävlingssäsong!

Min hemsida och blogg har fått otroligt många fler läsare under året. Bloggen har även uppmärksammats av min klubb, Djursholm, som numera länkar till bloggen från Djursholms Ridklubbs Facebook-sida. Jätteroligt!

Jag ser fram mot ett nytt fint dressyrår 2012 med två hästar i Int 1B/Int 2 (Zky och Dorten) en fin 6-åring (Strolchi) och 4-åring (Moonshine) till årgångs championaten och en härlig liten kille på tillväxt i Eskilstuna (Spirit)!

Stort TACK till alla som ställer upp och supportar mig i min satsning mot nya framgångar! Vill speciellt ge ett stort tack till mina fantastiska hästägare som lagt sina fina hästars öde i mina händer:
Susanne Stenfors & Svenska Ridsportförbundet (Moonshine), Birger & Birgitta Öhman (Dortmund), Jessica Andersson (Strolchi), Jan Olofsson (Zkyline) och Katarina Olofsson (Spirit och Zalvia)
Tack oxå till alla som hjälper till på hemma-fronten, alla vänner, blog-läsare mfl. Tack min fantastiska lilla familj, Hans, Mira och Lina som är min livsnerv!

Bild till blogginlägg
Kategorier
Ej kategoriserad

Bubbel i stallet

Av Märit Olofsson Näss - 25 december, 2011 | 0 kommentarer

Julfirandet fortsätter! Vi dricker bubbel och har det trevligt i stallet i goda vänners lag!

Bild till blogginlägg


Findukat i sadelkammaren

Bild till blogginlägg


Janne, Helene, Minna och Jessica säger skål!

Bild till blogginlägg


Jessica, jag och Katarina och lite mousserande vin 🙂

Mira var oxå med och drack julmust och sopade stallet så fint!

Kategorier
Ej kategoriserad

Strolchi på Lussan-träning

Av Märit Olofsson Näss - 19 december, 2011 | 0 kommentarer

Så har det åter varit den efterlängtade förbundsträningen för Lussan i helgen som gick. Är alltid lika lärorikt, nyttigt, bra, roligt, trevligt, inspirerande och motiverande! Det är ju Dortmund som är kvalificerad att vara med på dessa träningar, men han fick stanna hemma denna gång då han dras med en förkylning och lite hosta. Hade egentligen tänkt ta Zky på lördagen och Strolchi på söndagen, men en hovböld satte stopp för Zkys träning. Så lilla Stolle fick träna båda dagarna, tufft jobb för en 5-åring:-)

Bild till blogginlägg


Så här trött blev Strolchi efter två dagars hård-träning, underläppen når snart golvet 🙂

Han skötte sig verkligen jättefint! Som vanligt fick jag bra tips och korrigeringar på formen och tempot i början. Lussan är en mästare på att få lite mer rygg, lite rundare form och lite mer eftergift. Öppnorna var jättefina och slutorna börjar bli riktigt bra de med. Vi tränade på med bytena och jag fick många bra övingar och tips att ha i min ”verktygslåda” för byten! Han byter rent och stort och fint, men inte alltid när jag vill (och ibland vill han när jag inte vill) och så kan han bli lite het av bytena. Då gäller det att ”backa” till enkla byten och övergångar. Som sagt mycket bra träning!
Roligt att Lussan gillade honom! ”Många fina kvaliteér, han kommer att bli bra!” sa Lussan 🙂

Nu får Strolchi lite vila och i januari fortsätter träningen för 6-årsklasserna i vår!

Bild till blogginlägg


Barnen leker spöke (enligt dom själva i alla fall)!!! Det är ett barn i varje papperskasse och så irrar de runt och går in i saker och även varandra. Rätt gulliga, vi har mycket kul hemma just nu 🙂

Har under helgen lyckats klara av flera julklappar, planera upp jul- och nyårsfirande och alla kvarstående inköp. Känns som att jag har koll inför helgerna nu, sköööönt!

 

Kategorier
Ej kategoriserad

Spirit of Sandro

Av Märit Olofsson Näss - 13 december, 2011 | 0 kommentarer

Nu har han anlänt till Sverige, den nya stjärnan i teamet! Ibland får min mor för sig att hon ska shoppa häst och nu har det blivit en ny kille i gänget. Får jag lov att presentera Spirit of Sandro!

Bild till blogginlägg

Spirit är född 2010, en svartbrun hingst e: Sandro Love – Niron och han mäter 153 cm (156 cm bak dvs rätt överbygd nu). Han är från Magdeburg i södra Tyskland och i onsdags kom han till Sverige och närmare bestämt Eskilstuna, där han ska få bo under uppväxten. Han bor nu i boxen bredvid Strolchi och kommer att tas om hand på bästa sätt av Jessica. Känns väldigt skönt att ha honom i Jessicas omsorg, jag vet nu att han kommer att få det bästa av det bästa, vad gäller allt.

Vi köpte honom för han rör sig så fint på film och om det blir så bra som det ser ut, så har jag verkligen något stort på gång här. När vi sedan hälsade på i söndags så visade det sig att han rör sig ännu bättre ”live”! Härligt, härligt! Nu håller vi alla tummar och tår att han får vara frisk, hel och ren, så att det blir den stjärna som det nu lovar 🙂

Film: http://www.youtube.com/watch?v=MaIj71H5Xgk

Känns ganska bortskämt att ha så fina kommande unghästar som jag har nu. Strolchi (5 år) har ju redan bevisat att han hör till landets bästa 5-åringar. Nils (3 år) är ju en riktig läckerbit som ju oxå visat att han hör till de bästa 3-åringarna i landet. Och nu har alltså Spirit tagit plats i gänget, en åring som rör sig utöver det vanliga!

Då vi hälsade på Spirit i lördags så passade vi på att slå flera flugor i en smäll. Jag red Strolchi, som var pigg och glad som ett popcorn och bara såååå fin! Han är en pärla den hästen! Sedan fick även Mira och Lina en ridtur på Jessicas shettis Lilleman. Gissa om det var populärt?!?!

Bild till blogginlägg


Sötaste tjejertna på fina Lilleman!

I går var det julfika med pyssel på dagis, då passade de nya tomte-klänningarna bra. Här poserar Mira och Lina med sina ”hemma hästar” som heter Tomas och Tomas 🙂

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg
Kategorier
Ej kategoriserad

Lina 2 år!

Av Märit Olofsson Näss - 10 december, 2011 | 0 kommentarer

Idag fyller min älskade lilla skruttiplutta Lina 2 år! Oj, så fort tiden går… Hon babblar massa, går, springer, busar och kivas med Mira och börjar bli ”stora tjejen” nu 🙂 Snart vankas kalas med presenter, mat, lek och stoj! Så just nu ligger hon och vilar upp sig ordentligt!

Bild till blogginlägg


Lina, jag och mormor Katarina vid tävlingar i Vallentuna i somras. Myyyyys!

Kategorier
Ej kategoriserad

Friska och sunda hästar

Av Märit Olofsson Näss - 6 december, 2011 | 0 kommentarer

I går var Zky som siste ”man” (häst) ut på den årliga veterinär-cecken. Han var även han fräsch och fin och det som glädjer mest är att han, precis som Dorten, Nils och Strolchi var helt utan böjprovsreaktioner! Jag fick faktiskt beröm för detta av veterinärerna, Anna Hedqvist och Peter Franzén som är mina ”hus-veterinärer” på Mälarkliniken. ”Du har hittat ett bra träningsupplägg!” sa båda två 🙂

Bild till blogginlägg 
Bild till blogginlägg


Anna Hedkvist och Peter Franzén, klinikveterinärer på Mälaren Hästlinik

Jag försöker att tänka igenom mitt träningsupplägg och varva hårdare pass med lättare jogg och vilodagar samt även vissa längre vilo-perioder och det verkar som ett vinnande koncept. Men när de tränar rätt hårt, presterar så fina resultat och nu trimmas för Int 1B och eventuellt GP till nästa år så är det ju ändå inte ovanligt med lite överansträngda leder. Men alltså ett härligt kvitto på att alla mina grabbar mår toppen!

Bild till blogginlägg


Zky på kliniken, bara tand-raspning inga andra behandlingar, skönt!

Tror att även rutiner och genomtänkt foderstat spelar in i hästars hälsa. Jag individanpassar alla mina hästars foderstater och vi försöker hålla samma rutiner varje dag på fodringar och in-/utsläpp. Visst blir det frångått på tävlingsdagar, men då rubbas ju alla rutiner, förutom mat som de får på ”rätt” klockslag. Jag är rätt övertygad om att hemma-rutinerna ska vara de samma varje dag!

Bild till blogginlägg


Mormor Katarina och Lina i fika-tagen. I bakgrunden syna Ann Stenberg som äger Doris som åkte med oss i lastbilen till Falsterbo i somras

 

Kategorier
Ej kategoriserad

Jobbresa och tjejmiddag

Av Märit Olofsson Näss - 4 december, 2011 | 0 kommentarer

Denna vecka har det varit rätt lugnt på häst-fronten för mig. Tur att jag har Katarina och Sussi som tar hand om ”hästeriet” då jag spenderade tisdag-torsdag i Jönköping å jobbets vägnar. Det var de så kallade MEX-dagarna, mark- och exploateringsfrågor för medlemmar i Kommunal-Tekniska föreningen. Superintressanta dagar med mina kollegor Caroline, Richard och David där aktuella frågor kring maranvändning, stadsutveckling, hållbar utveckling mm blandades med ”stå-upp”-komik, trevlig och god middag, dans och mingel. Verkligen inspirerande dagar där ca 300 pers med samma intresse och arbetsuppgifter deltog.

I går (lördag) var jag med på invigningen av Kungsängens nya IP. Detta är ett projekt som jag varit projektledare för i lite över 1 år nu och så var det till sist dags för invigning med pompa och ståt och bandklippning av kommunalrådet Irene Seth!

Bild till blogginlägg


Mira och Lina testar podiet för invigningen.

Det nya idrottsplatsen innehåller friidrotts-arena med löparbanor, kast- och hoppgropar, en ”huvudarena” för fotboll med naturgräs, två konstgräsplaner (den ena med kyla för att få is på vintern och den andra med värme för vinter-fotboll), ytterligare planer för spontanidrott, omklädningsrum, servering, kansli och en energi-anläggning. Ett stort, komplext och roligt projekt att jobba med som nu är klart att tas i bruk!

Kvällen blev en härlig middag med mina härliga ”häst-vänner” Minna, Ingrid och Jessica hemma hos Katarina. God mat och vin och fantastiskt trevligt att prata och umgås utan hästar 🙂 Vi hade verkligen en urmysig kväll!

Veckans prins i stallet är Zky pga prestationerna innan och efter Jönköpingsresan. Vi verkar ha fått till bytena i varje som nu på sista tiden blivit lugna, raka, stabila och bättre i balans och form. Nu klarar vi av ca 9-12 st i denna fina anda och det är jag som avslutar (dvs det avslutas inte för att det trasslar till sig!)! Härligt!

Dorten har börjat träna på lite mer efter 2 veckors lugn och ledigt varvat med ”jogg”. Han käns så fin nu, han blir starkare och bättre hela tiden. Längtar till nästa Lussan-kurs 17-18 december!

Nils fortsätter att träna sig i ”vuxenlivet”!

Bild till blogginlägg


I dag har Strolchi varit här och vi har tränat. Han är verkligen något speciellt den hästen 🙂