Kategorier
Okategoriserade

Årskrönika 2021

Av Märit Olofsson Näss - 29 december, 2021 | 0 kommentarer

Tiden går fort och nyårsafton är här och därmed även min nyårskrönika, som numera är en tradition då det blir den 13:e i ordningen!

Även 2021 har präglats av Coronaviruset och en hel del restriktioner kring det och därutöver drabbades vi även av ett EHV virus (på häst) som lade ytterligare restriktioner på tävlingar och även ett totalstopp i nästan två månader… Kanske är detta det nya ”normala” men jag hoppas och tror att vi går mot ett friskare och mer normalt år 2022!

Lite kort statistik för 2022:
-Jag placerade mig på 25:e plats på Sverigerankingen bland seniora dressyrryttare
-Gnistan är rankad som den bästa 6 åriga dressyrhästen i Sverige

2021 har verkligen varit ett superfint tävlingsår för Dockan! Vi lyckades även i år vara med och bärga ett GULD i lag-SM för Sällskapet Segersta Sportryttare! Denna gång tävlade vi tillsammans med Sara Grönvall – Maddox, Evelina Söderström – Zancas Klint och Charlotta Lundblad X-Cilent. Efter att vi vunnit kvalet med ganska god marginal, så blev det en gastkramande final, där vi till sist vann med bara 0,5% marginal till tvåan Dressage Club. Vilken otrolig, strålande glädje och härlig lycka som utbröt i hela gänget när det till sist stod klart att vi vann!!!
Detta var mitt & Dockans andra lag-SM guld och andra året i rad, så nu måste vi kanske gå för ett hattrick nästa år 🙂

SM GULD i år igen för mig & Dockan! Ännu ett framgångsrikt år för fina tjejen!

Utöver detta har Dockan och jag vunnit eller placerat oss i de flesta starter vi gjort i år och även vunnit Int 1! Otroligt roligt att få göra denna ”resa” med finaste Dockan, som nu tränar Grand Prix rörelser för fullt och start i Int 2 (piaff- passageklass) planeras till februari-mars!

Världens bästa och finaste gummiboll Strolchi har tyvärr bara gjort ett par starter i år, två i april och en i maj. Han kan ändå stoltsera med en 2:a fin placering i Grand Prix på 67%!!!

Finaste Strolchi tränar superfint och vi hoppas på en härlig säsong 2022!

I slutet av maj drog han av sig skorna ett par gånger och det i kombination med väldigt dålig hov-tillväxt har gjort att vi fått plasta hovarna i stor utsträckning och då får man inte tävla… Just nu verkar vi ha lagt om kosten rätt, hovarna växer och snart kan vi nog få nog få på skor och det utan plast. Han tränar otroligt fint, trots specialskor (utanpå-skor) då han är helt oskodd bak just nu, och vi ligger i startgroparna för att tävla igen, så fort det går!!!

Gnistan börjar bli vuxen, 6 år och då ska man visa framfötterna i MB-klass och som han gjort det!!! Vi har många rundor i MB:1 på över 70% och väldigt många segrar och placeringar under året. Med dessa fina resultat så kvalade vi även in till Falsterbo Folksam Open.

Snygga Gnistan som haft en fint år, jag tror han kommer bli en GP-stjärna!

Gnistan presterade verkligen på sitt max i Falsterbo och gick på banan som han aldrig gjort annat! Bara det är en seger i sig, då ha är en rätt miljökänslig herre. Vi knep en 14:e placering i ett otroligt starkt startfält bara 0,9% utanför final (12 st går vidare). Jag är så glad att han fick en alltigenom positiv upplevelse och det känns riktigt bra för framtiden!

Gnistan har under hösten redan kvalat in till MA, via en start i MB:5 i Enköping. Skönt att ha kvalat honom redan nu till vårens uppgifter, då vi planerar för MA- och St Georges för att återigen kvala in till Falsterbo 2022!

Mira och Pashe inledde året med att vinna LB:1 på fina 69% och därmed fick de ta klivet upp i LA. Via två LA:1 i Mariefred där de levererade fina 65,3% och 67,2% så kvalade direkt in till 3* tävling med råge (krävs två resultat i 2* LA på över 62%).

Mira, som är riktigt ”hästbiten”, med sina älskade ponnysar: gamle Pashe & nya/unga Måns!

Ekipaget radade sedan upp flertalet fina ritter i LA:2 på ca 60-65% och avslutade sedan hösten med att vinna en LA:1! Detta blev första gången någonsin som Mira fick rida in på en prisutdelning och motta sitt pris och rida ett ärevarv!!! Med alla restriktioner under pandemin så har ju inga prisutdelningar hållits utan bara att hämta ut eventuella priser i sekretariatet. Lyckan var enorm hos Mira!

Mira lämnar nu B-ponny tiden bakom sig, då hon blir 14 år 2022 och faller för åldersstrecket på B-ponny… För stor är hon absolut inte, men under hösten har vi köpt in C-ponnyn EsciMåns för Miras fortsatta karriär. Måns är en 6 årig Svensk Ridponny på 138 cm som hittills bara hoppat i sitt liv. Vi har nu satt igång processen att göra dressyrponny av denna oslipade diamant!

Fina Lina med sina ögonstenar Lexi och Pashe!

Lina har nu börjat visa allt mer intresse för ridningen och har bestämt sig för att ta över Pashe efter Mira. Känns verkligen superkul att han blir kvar hos oss och får varva ner lite ihop med Lina. Pashe blir 23 år 2022 och Lina vill inte tävla och inte ”måsta rida” utan det blir ca 3-4 gånger i veckan som hon och Pashe motionerar ihop.

Lina har en naturlig följsamhet och sits och Pashe gillar henne skarpt. En otroligt fin vänskap finns mellan dem och jag är så glad för detta!

Jag är nu alltså en otroligt stolt ponnymorsa till två ponnypar: Mira & Måns och Lina & Pashe och vi har verkligen superkul ihop, hela gänget!

Vår nya kelgris Lexi som kom in i familjen i maj!

Under våren utökades vår familj med valpen Lexi som är en riktig 3-vägs korsning, chihuahua / japanese chin / chinese crested. Hon är Linas hund, men lika älskad av oss alla i familjen och även ”mormor” Katarina som ofta är hundvakt åt Lexi!

Fina småstjärnor! Skorpan (fuxen) och Blå (skimmeln)!

På tillväxt i ”hästfabriken” finns 1-åringarna Skorpan och Blå. Båda dessa killar är födda 2020 och med ädel dressyrstam! Skorpan som egentligen heter Stratego af Elestorp är e: Sansisco och därmed halvbror till Strolchi samt Blå (Broadway af Elestorp) är e: Belami växer till sig och snart har jag nya stjärnor att träna! Båda ägs av Jessica med familj, och det fina samarbete vi haft i 12 år nu ser ut att fortsätta många år!

Jessica har lätt att köpa häst (svårare att sälja!) och i somras tillkom ännu en 1-åring till gänget på Edeby. Från Portugal anlände Qareta, som kallas Greta till vardags, som därmed räddades från ett öde som hundmat…

Greta, från undernärd slakthäst till go & glad unghäst!

Denna känsliga tjej har ätit upp sig ordentligt och från att ha varit otroligt skygg och i dåligt skick så är hon nu en glad och sprallig unghäst! Otroligt vad Jessica gjort med henne på bara ett halvår och det ska bli superkul att få följa hennes utveckling.

Fina Nöten, en riktig pärla i både hopp & dressyr, men tyvärr på de evigt gröna numera…

Vårt lilla projekt Peanut, som anlände stallet i december 2020, sattes igång och matchas till försäljning i början av året. Han blev snabbt väldigt fin och han såldes till två tjejer i Uppsala som allroundhäst redan i april. Tyvärr råkade han ut för en olycka ganska direkt hos de nya ägarna och tyvärr finns han inte mer. Jättesorgligt…

Under året har jag även haft förtroendet att förmedla två fina dressyrhästar till nya lyckliga ryttare/ägare!
I juli klev 9-åriga Don Danimo (Danny) in i stallet, ägd av Ingela Wanche och han såldes nästan med en gång till första spekulanten. Grattis till duktiga pararyttaren Sandra Karlsson som fått en väldigt fin och härlig häst för sin fortsatta karriär!

Houdini (överst) och Danny som förmedlats via MO dressage under året!

Snabbt gick även försäljningen av 9-åriga Houdini e: High Cruiser – De Niro, ägd av Susanne Barkman Lindhé. Houdini red jag under ett par månader innan vi bestämde oss för att lägga ut honom till försäljning. Även här bestämde sig första spekulanten för att köpa honom direkt och stort grattis till Ann-Katrin Andersson med dotter/ryttare Tyra till en fin dressyrtalang i Houdini! Lycka till!

Maskotarna på Edeby!!! Chihuahua-tjejerna Honey och Ella, miniatyrerna Cockie & Dream och så stallkatterna Tösen, Musse & Mimmi.

Maskotarna har även dom haft ett fint år och vad vore stallet på Edeby utan dem?!? Så härliga och så älskade och fyller alla sin funktion för vårt välmående och glada humör!

Tack för detta år Aussie Equine Sverige, Equistore, SD Design och
By Horse/Equipe!

Mina samarbetspartners är ovärderliga för mig och jag vill nu passa på att rikta ett stort TACK till er för detta år och att ni vill vara med mig på mina äventyr med hästarna! Aussie Equine Sverige, som jag har äran att vara profilryttare åt har tillkommit som ny samarbetspartner under året. Ett samarbete där mina hästar nu enbart fodras med produkterna Hygain och Mitavite och vi har en dialog direkt med agenturen för att på så sätt kunna maximera hästarnas foderstat till deras prestationer.
Mitt superfina tävlingsskåp från Equistore kan jag numera inte vara utan vid längre resor. Stort, fint, rymligt och mycket praktiskt!
SD Designs fina, glittriga och blingande schabrak, träns, kandar, lindor, täcken, benskydd, boots och accessoarer är bara sååå snygga och jag gläds åt vårt fina och mångåriga samarbete!

Sist men inte minst så vill jag tacka hela mitt underbara team! Mira och Lina som delar mitt hästintresse och Mor och Far som stöttar oss på alla möjliga sätt. Jessica och Frank som tar hand om hela hästgänget på ett fantastiskt sätt! Alla hästar får exakt och minutiös omvårdnad, de kunde inte ha det bättre.

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Till sist vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År, vi ses 2022 med nya tag, utmaningar, upptåg och roliga häst- och ponnyäventyr!

Kategorier
Okategoriserade

GOD JUL!!!

Av Märit Olofsson Näss - 24 december, 2021 | 0 kommentarer

Så var det dags för årets julhälsning och i år har ”familjen” utökats lite!
Nya i gänget är Miras fina C-ponny Måns och Linas älskade hund Lexi. Även en ny konstellation har vuxit fram under hösten i form av Lina & Pashe. Lina bestämde sig för att ta över tyglarna på vår ögonsten och ålderman Pashe, nu när Mira lämnar B-ponny tiden bakom sig!

Vi önskar er alla en riktigt härlig, mysig och GOD JUL!!!