Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2016

Av Märit Olofsson Näss - 29 december, 2016 | 0 kommentarer

Så är 2016 till ända och dags för ännu en traditionsenlig sammanfattning av året som gått i denna den sjätte årskrönikan i raden på min blog!
Som vanligt ett händelserikt år med ”ups and downs” och som tur är mest ”ups” J

Som vanligt startar krönikan med lite statistik över året:
Jag placerade mig på plats 24 på Sverigerankingen över seniorer i dressyr med 525 poäng totalt. Strolchi landade stabilt på plate 32 (31 i fjol) bland landets dressyrhästar med 396 poäng. Vi tog oss även upp i Svenska Ridsportförbundets C-landslagstrupp!!!

Strolchi och jag har tävlat ganska sparsamt under året. Vi har gjort några meeting i ”lilla rundan” och känt efter att formen var tillbaka efter förra årets halsoperation. Sammanfattningen av de starter vi gjort i Int 1 under året är fantastiskt bra! Bara segrar och andraplaceringar och som allra sista start i ”lilla rundan” kom vi 2:a i Dressyrringens Int 1 kür cup-final i Kimstad!

Bild till blogginlägg


Ett axplock från årets tävlingar med Strolchi!

Jag och Strolchi gjorde i år även vårt sista Lag SM ihop och vi lyckades bärga en fin silvermedalj för Djursholms Ridklubb tillsammans med Monica Sparre – Rafaela Selection och Eva Nihlbrink – Fabian.

Bild till blogginlägg


Härlig silverlycka med Djursholmskompisarna!

I juni i år gjorde vi vår debut tillsammans i ”mellan rundan” dvs lätt Grand Prix. Programmen i ”mellan rundan” innehåller alla GP-rörelser, men inte så mycket och inte lika svåra linjer som i GP. Detta gick över förväntan bra och vi placerade oss direkt i debuten i Vansbro Int 1 B på en fin 2:a plats på 65%!!!
Vi har sedan levererat flera segrar och placeringar i ”mellan rundan” på fina procent uppåt nästan 70% och i slutet av oktober beslöt vi oss för att debutera Grand Prix.

Bild till blogginlägg


Många prisutdelningar och ärevarn har det blivit under året!

Vi tog oss till Elmia och sedan Enköping för att göra två GP kür-starter med 6 dagar emellan. Jag ångrar inte detta beslut en sekund!!!
Vi har haft en hel del kostsamma missar i båda starterna och långtifrån perfekta program men oj så roligt det har varit!!! Det har känts såååå rätt med GP för Strolchi och de svåra rörelserna har fungerat fint. Fina 67% i båda starterna har gett oss framskjutna platser i tuffa startfält och i Enköping till och med en 3:e placering!!! Vilken lycka 🙂
Både min och Strolchis första placering i Grand Prix någonsin, tjohoooo!

Bild till blogginlägg


Cool som få på tävlingsplatserna är han också, fina Strolchi.

Jag och Strolchi tränar nu vidare för att bli stabila i GP till 2017 och även delta i Lövsta Future Challenge under året! Ska bli så kul att snickra vidare på vårt Grand Prix-bygge!

Under detta år har även Jessicas och Franks fina 5-åriga sto Quintana aka Dockan funnits med som min tävlingspartner och under långa perioder stått i mitt stall för träning. Hon är en häst med stor potential för framtiden, men tyvärr lite efter i sin utbildning då hon blev inriden först som 4-åring.
Vi har under året tagit en sak i taget då hon kräver sin tid och inte vill bli stressad. Våren och sommaren vigdes till LB tills hon blivit bekväm i tävlingssituationen och klassen. Vi fick många fina rundor i LB som avslutades med 4 vinster i rad på 72-76% i Hagfors!!! Snacka om hat-trick och bonus på det!!!
Vi tog sedan under hösten steget upp i LA och avslutade säsongen i september med en vinst i LA:3.
Dockan är för närvarande hos mig och tränar nu byten och skolor för fullt inför säsongen som 6-åring 2017!

Bild till blogginlägg


Året med Dockan har bjudit på många framgångar! En liten stjärna på gång här!

Cpt Jack Sparrow, Maya Richthofs fina 12-åriga valack som jag haft i träning och på senare tid till försäljning sedan 2014 blev i april i år såld. Vi gjorde en start ihop i år i Int B på fina 64% på Segerstas vårdressyr innan försäljningen.
Han bor numera i Småländska Änkarp, ägs av Sofia Ridderstad och tävlas av Marie-Louise Lind i St Georges och Int 1. De deltog bl.a i Mjölbys lag i årets upplaga av LagSM vid Equality Line Riders. Gissa om det blev ett kärt återseende?!?!
Jag är väldigt glad för Jackes nya ”familj” och ännu en lyckad försäljning samt förtroendet från Maya att tävla och sälja Jacke!

Bild till blogginlägg


Ett fint collage över mina 2 år tillsammans med Jacke!

Katarinas ”lilla” Don Helvetico är numera 3 år, inriden och hela 169 cm i mankhöjd! Han är en otroligt positiv individ och rörlig som få och en kille jag tror mycket på för framtiden. Men säg den väg som är spikrak…. Hans höst har kantats av trassel. Först hittade vi 5 (!) lösa benbitar då vi utredde ett bakben som inte riktigt lyfte som det skulle i trav.
Det blev operation och alla benbitar togs på en gång och god prognos på det i alla fall. Men bara en vecka senare låg fina Donne på operationsbordet igen… Förstoppning och buköppning. Usch och blä!
Han är nu i alla fall på benen och ute i ”sjukhage”, i bästa omvårdnad hos Jessica och mår nu bra 2 månader senare! Vi håller nu alla tummar och tår för att fina Don ska få ett år ”på benen” som 4-åring och kunna komma tillbaka till träning och god form!!!

Bild till blogginlägg


Fina talangen Don Helvetico på väg mot sitt 4:e år och vi hoppas kunna träna på mot start under året!

I september klev gentlemannen Weiron in i mitt stall. Han är en 14-årig valack efter Wetano som ägs av Ingela Carholt och är till salu. Vi har gjort 5 starter ihop för att kvala upp till MA/St Georges. Från MC till  start i MA på några veckor och alla starter med placering och ca 67-70%!!! Weiron är en stabil och säker kille som inte sätter en fot fel och verkligen gör sitt yttersta i alla lägen. Han kommer säkerligen att göra någon ryttare mycket lycklig i framtiden 🙂

Bild till blogginlägg


Gentlemannen Weiron sprintade snabbt upp i MA under hösten och tog placeringar direkt!

Under ett par månader i våras bodde även den stora snälla holländaren Antares i mitt stall. Hans ägare Anna Barkfeldt som jag känt och tränat under många år fick barn i mars och hennes 11-åriga Antares fick under den perioden stå hos mig. Målet med Antares var att befästa galoppombytena, vilket vi lyckades väl med! Efter ett par starter med segrar och placeringar i MC så hann vi med en start i MB och vann direkt på 67%!
Anna och Antares tränar nu vidare på egen hand och jag önskar dom stort lycka till!!!

Bild till blogginlägg


Fina Antares vinner MB i debuten!

Jag har under 2016 börjat träna för Jeanna Högberg på Segersta Equestrian och jösses så bra det är!!!! Förutom att Jeanna är otroligt skicklig och duktig på att förmedla sina kunskaper, så passar hon mej verkligen superbra som person! Vi är nog samma typ av envisa vinnarskalle, plus att jag gillar någon som pushar mig ordentligt. Verkligen en bra match med Jeanna som coach för mig och mina hästar.

Bild till blogginlägg


Träna, träna, träna! Jag har lagt mycket fokus på träning för Jeanna under året.

Bild till blogginlägg


På tillväxt hos Jessica står fina Gnistan f: 2015 e: Fürstenball. Alltid bra att ha kommande projekt 🙂

Numera är det även full fart på ridningen för Mira och Lina. Båda rider på Sigtuna Ridskola och har börjat tjata om egen ponny!!! Tjejerna går ju båda i skolan nu, Mira i 2:an och Lina är ”ettagluttare” och det är full fart på deras aktiviteter under de veckor de bor hos mig!

Bild till blogginlägg


Mira på Bea och Lina på Dumle tävlar hoppning!

Jag har nu även snart jobbat ett år på Ikano Bostad som projektchef och jag stortrivs verkligen på alla sätt på Ikano! Jag ångrar inte en sekund att jag beslöt mig för att hoppa på det erbjudandet. Mitt jobb är otroligt stimulerande, utmanande och roligt. Jag tror på många fler fina år på ”bygget”!
Och apropå bygge…. I skrivande stund är mitt hus inbyggt i ett stort tält och byggandet av min övervåning är i full gång!!!
80 kvm ska bli det dubbla med en övervåning med egna rum till mig och tjejerna samt en bastu och ett våtrum till. Snart är trångboddheten med tre personer i ett sovrum på 12 kvm ett minne blott!!!

Bild till blogginlägg


Mitt ”luftslott”!!!

Detta år avslutas med en flytt av hela ”hästeriet”. Efter 9 år på Kvarnnibble så vänder jag nu blad och flyttar alla hästar till familjen Lindholm på Ryttarberget vid Eriksund! En mycket mindre anläggning med bara totalt 11 hästar på gården och därmed en mycket lugnare miljö. Allt är nytt och superfräscht och så en hårt satsande ponnyfamilj som driver anläggningen! Amanda Lindholm är i ponnyeliten i dressyr och red bl.a NM i somras och är på väg upp på stor häst. Yngsta dottern Ebba är en hopptjej i början på sin karriär även hon mycket talangfull. Det ska bli väldigt roligt att träna och vistas i en inspirerande miljö som andas dressyr och elitsatsning!!!

Bild till blogginlägg


Nya stallet på Ryttarberget i vinterskrud!

Till sist vill jag tacka alla ni som hjälper mig på ett otroligt fint sätt i min satsning med mina hästar. Måste nämna min fantastiska mor Katarina som sköter all markservice, barnvaktar, lagar mat och ser till att vi alla mår bra med mat och omvårdnad!!! Alla hästägare, Jessica, Frank, Ingela, Maya och Anna: Stort tack för att jag får förtroendet att matcha era fina hästar. Och såklart även ett stort TACK till mina sponsorer Volkswagen, Riders Brands och Equiline!!!
Tack även till alla er som supportar, stöttar, hejar och kommer med glada tillrop!

Önskar er alla ett GOTT NYTT ÅR!!! Vi ses 2017 🙂

Bild till blogginlägg