Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2012

Av Märit Olofsson Näss - 31 december, 2012 | 0 kommentarer

Så var det dags för ännu en årskrönika! Detta blir min tredje sedan bloggen startade för 2,5 år sedan. Jag kanske börjar bli en rutinerad bloggare nu och ska faktiskt även testa på att twittra nästa år. Inte så avancerat, men vecka 5 kommer jag att twittra för jobbet på @Kommunarbetare. Mer info om detta och hur ni följer mitt twittrande kommer längre fram.

År 2012 har varit en otroligt händelserikt och mycket framgångsikt år! För att börja med så har jag återigen en plats i topp 20 på Sverigerankingen bland seniorer i år. Det blev placeringen 17 på 539 poäng. Dortmund blev 25:e bästa dressyrhäst i landet på 449 poäng. Vi håller ställningarna!!!

Bild till blogginlägg


Dorten och jag vinner meetingpriset i Högbo!

Dorten har som vanligt placerat sig i nästan alla starter vi gjort. Tror att vi har 19 placeringar och segrar på 22 starter, ett fint facit för året då vi även startat Int 1B, som är en lätt Grand Prix. Dorten inledde året strålande med att vinna meetingpriset i Högbo efter seger i både Int 1 och St Georges! I lilla rundan har vi inte haft en enda start under 67% och i de två starter vi gjort i Int 1B har vi haft 62 resp 64%. Detta trots att det finns jättemycket att förbättra och att vi inte alls fått till piaff/passage på banan.

Bild till blogginlägg


Dorten på ärevarv efter en andraplats i Int 1 på Djurgården i maj!

Vi har under året tränat i förbunderts regi för Lussan och detta är verkligen superbra träningar som ger massor. Jag tror att Lussan har ett trollspö som hon svänger med och så vips, så blir vi alla mycket bättre på allt!!! Kompletterar träningarna för Lussan med att rida för duktiga Lars Andersson på hemmaplan ca varannan vecka. Detta träningsupplägg passar mig väldigt bra och när tillfälle ges är vi med på träning för Bo Jenå.
Dorten är inte bara en väldigt fin och framgångsrik häst, han är även oförskämt frisk och fräsch! Vid veterinärkontrollen nu i december var han frisk och inte en enda böjreaktion. Tror han är gjord av stål, fina Dortmund!

Jag och Strolchi har haft ett helt magiskt bra år! Vi inledde året med att direkt kvalificera oss till både Falsterbos och Flyinges 6-års championat via 76% och 77% i de första två kvalförsöken. Vi åkte sedan till Strömsholm och red kval till unghäst VM. Tyvärr kunde vi ju inte bli uttagna för Sverige då Strolchi är Tyskfödd, men det är en nyttig erfarenhet och bra uppladdning inför Falsterbo att ha ridit på Strömsholmsbanan. Strolchi gick fantastiskt fint och vi vann uttagningen på 74,8%, vilken glädje!

Bild till blogginlägg


Fantastisk seger och fantastisk rosett på Strömsholm!

Falsterbo blev en otrolig framgång för oss i år. Vi tog oss till final via 68,5% i kvalet och en 5:e plats och väl i final var han precis lika duktig! Vi halkade dock ner en procent (67,3%) och en placering till 6:a, men detta berodde mest på att den danska domaren höll oss lågt… En fin 6:e plats och så var vi 3:e bästa svenska ekipage, då 3 st före oss var danska!
Höstens Flyingeäventyr blev också mycket lyckat! Vi tog o0ss återigen till final och landade på en fin 10:e plats i finalen. Tyvärr presterade vi inte alls på topp i finalen, då den otroligt röriga framridningen som även inkluderade en hel del hoppning, fick Strolchi stressad och helt ur fokus. Därför är jag jättenöjd med 10:e placeringen (av 20 ekipage) då vi kan så otroligt mycket bättre!
Utöver årgångschampionaten har vi gjort två starter i MB:4 för att kvala in till MA-klass som han ju ska gå som 7-åring. detta gick med bravur, en seger och en placering direkt bland alla ”gamla” hästar och kvalet var avklarat! Nu ser vi fram mot 2013 och 7-års championatet! Strolchi tränar även redan piaff och passage på ett mycket fint sätt, serierna börjar ta sig och piruetterna verkar nästan medfödda. Tro mig, detta blir en stjärna!

Bild till blogginlägg


Strolchi i Falsterbo. Foto: Göran K Josefsson

Zky och jag hade en fin vårsäsong ihop. Vi gjorde flera starter i Int 1B, men han tycker att det är svårt att byta i varje och den träningen förstörde rätt mycket av vår totala harmoni… Piaff och passage skötte han fint, men de höga poängen uteblev. Då jag backade ner till Lilla rundan så fick vi åter fina poäng rund 66-67% och en hel del placeringar. Efter en del grubblande, så kom jag fram till att jag ju vill upp till GP och att Zky inte riktigt var med på noterna.
I början av sommaren tog vi så beslutat att sälja lilla söta Zky. Detta gick sedan rasande fort då min kompis Jennie Larsson kom förbi med en elev som föll pladask för Zky. Dagen innan midsommar  besiktigades och levererades Zky till Mikaela Kåberg och de passar verkligen fint ihop! De har redan placerat sig otaliga gånger i MC- och MB-klass och kvalat in till MA/St Georges. Vilken otroligt lyckad försäljning detta varit, Zky och Mikaela är ett härligt par som verkligen gillar varandra!

Bild till blogginlägg


Sötaste lilla Zky!

Då Zky flyttat så kom 5-årige Viccamaro som ägs av Veronica Wåts in i stallet. Han är en mörkbrun 172 cm stor och väldigt söt kille e: Camaro M-Quite Easy. Han tränas och matchas nu mot 6-års kvalen nästa år! Han har redan påbörjat bytesträningen med mycket gott resultat och det vi jobbar mest på är styrka, då han är lite efter i dressyrträningen. Han hoppar även superfit och har många placeringar som 4- och 5-åring i hoppning!

Bild till blogginlägg


Moonshine på Kastanjegården, Flyinge.

Moonshine (Nils) har haft ett fint år som 4-åring. Vi har tränat på mer målmedvetet mot 4-års kvalen, mycket styrketräning och även rörelser som ingår i kommande 5-års kvalprogram. I augusti åkte vi till Strömsholm och deltog i kvalitetsbedömningen. Han skötte sig fint och blev 4:a som dressyrtalang med 7,92 (9,7,8 på gångarter)! Han hoppade också duktigt, trots att det var jag som skötte hoppningen. Jag är ju rätt ringrostig vad gäller hopptävlandet (senast var när jag var 15, tror jag), men åh så kul vi hade!!!

Bild till blogginlägg


Höga hopp av Nils på kvalitetstävlan!

Väl i Flyinge så skötte Nils sig jättefint och visade upp sig från sin bästa sida. Tyvärr fick han rätt låga poäng (7,3) och hamnade i mitten, men jag är ändå nöjd med hur han skötte sig och att han reser så bra! Han kommer att bli jättefin när han mentalt växt i sin stora kropp!

Påläggskalven Spirit of Sandro som ägs av min mamma Katarina växer och börjar bli riktigt fin nu! Han står hos Jessica som äger Strolchi och han kunde inte ha ett bättre hem! Han blir 3 år 2013 och inridningen är påbörjad. Jessica har lagt på sadel, longerat, suttit upp och även travat lite. I februari åker han till min goda vän Mia Hed i Bollnäs ( http://www.mhequestrian.se/ ) för att fortsätta utbildningen och om allt ser bra ut i maj, även gå 3-års test. 

Bild till blogginlägg


Fina Spirit växer och växer!

Detta år har varit mycket händelserikt på andra fronter än hästfronten.
1 april flyttade vi till ett helt nybyggt stall på Kvarnnibble. Jag delar nu återigen stall med den bästa stallkamrat man kan ha, Minna Ahokas! Vi fungerar så otroligt bra ihop och vi har superkul och mysigt i vårt nya stall som byggts av Minnas sambo Calle Tesch! Stallet har stora rymliga boxar, högt i tak, material som inte kan ätas upp av hästar, tvätt- och torkstuga, uppvärmd mysig sadelkammare och en stor loge! Vi stormtrivs!

Bild till blogginlägg


Vårt nya fina stall på Kvarnnibble!

I juni tecknade jag ett ett helt makalöst och unikt sponsoravtal med Volkswagen i Täby! Jag är sponsrad med en bil!!!! Helt galet, sånt här händer ju bara i drömmarna, men detta är verkligen sant 🙂
Jag har en ny 4-hjulsdriven Passat Alltrack med dragkrok till mitt förfogande. Bilen byts ca var 6:e månad så jag har alltid ny bil!!! I utbyte mot detta så har jag VW:s logga på min lastbil, hästtrailer och en del kläder. Och så ska jag visa upp mig så mycket som möjligt i deras bil!!! Helt fantastiskt! Tack Anna Sandqvist min underbara vän på Volkswagen Täby, för att du gjort detta möjligt!

Bild till blogginlägg

I augusti-september så separerade jag från min (ex-)man Hans. Vi har varit tillsammans i 8 år och gifta i 3 år. Beslutet togs efter en flera år av katastrofalt dåligt förhållande och otroligt olika livsinriktning och syn på vårt samliv. Jag mår nu i alla fall mycket bättre och har flyttat ca 500 m till ett otroligt gulligt hus. 78 kvm hus, 20 kvm gäststuga, friggebod/lekstuga, garage och 2300 kvm tomt är numera mitt favoritställe på jorden! Hans har behållit vårt gamla hus och detta underlättar ju oerhört för våra barn. Mira och Lina har även de levt upp ordentligt efter separationen och blivit mycket gladare och spralligare. Numera kör Lina runt min Far i rullstolen med Mira i knät på honom (och tvärtom), från att tidigare ha varit rätt blyga för honom! Klart att skilsmässan varit och är tuff, men det blir bara bättre och bättre!

Bild till blogginlägg


Mitt nya fina supermysiga hus!

Mira och Lina är nu 4,5 respektive 3 år och börjar bli stora tjejer nu! Vi lånade Jessicas ur-gulliga shettis Lilleman i somras och det var verkligen uppskattat! Det enda som var lite jobbigt var att de kivades om vem som skulle rida först eller vem som skulle sitta längst fram… Så vi körde en hel del! Nästa sommar kommer Lilleman åter att få bo hos oss, men då får han sällskap av Järfälla Ridcenters shettis Tomas! Då blir det kanske kiv om vem som ska rida vilken ponny istället 🙂

Bild till blogginlägg


På körtur med Lilleman!

Bild till blogginlägg


Barnarbete i stallet 🙂

Stort TACK till alla er som stöttar och supportar mig alla vis så att jag får livet som ensamstående heltidsarbetande småbarnsmor med ett antal hästar och en seriös tävligskarriär att gå ihop. Utan er skulle detta aldrig fungera:
Mira och Lina (mina underbara döttrar som gett livet en ny dimension) Katarina (mamma, barnvakt, tränare, stallchef, hästägare mm, mm), Janne (pappa, hästägare, supporter och sponsor på så många sätt), Birger och Birgitta Öhman (Dortens ägare), Jessica Andersson (Strolchis matte, hästskötare, bollplank och coach), Susanne Stenfors (Nils ägare), Veronica Wåtz (Vickes ägare), Anna Sandqvist (Volkswagen Täby), Susanna Karlsson (medryttare och sköter ”hemmastallet” då jag tävlar), Lussan och Lars (tränare), alla ni som stöttar och supportar mig med glada tillrop, alla bloggläsare och ja, listan kan bli hur lång som helst tror jag!  

I kväll blir det nyårsmiddag med bästaste stallkompisen Minna och Calle och så blir det besök på Åkes pub. Allt på Kvarnnibble där vi alla tvåbenta som fyrbenta trivs så bra!

Vill avsluta med att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Bild till blogginlägg
Kategorier
Ej kategoriserad

Önskar er alla en riktigt God Jul!

Av Märit Olofsson Näss - 23 december, 2012 | 0 kommentarer
Bild till blogginlägg


Mina underbara tomteprinsessor! Fotot från 2011.

I lördags hämtade jag älskade Mira och Lina för vår första jul i vårt nya härliga hus på Tranbyggevägen. Alla julebestyren är avklarade, klappar inslagna, skinkan griljerad, julstjärnorna bakade, godis färdigt, granen klädd (sedan länge), så julen kan komma!!! Jag och min familj önskar er ALLA en riktigt

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Mira, Lina och mormor Katarina odnar marsipangodis!

Bild till blogginlägg


Lussefika på dagis!

Bild till blogginlägg


Årets julgran!

Kategorier
Ej kategoriserad

Cirkus, Lussanträning och barnkalas!

Av Märit Olofsson Näss - 17 december, 2012 | 1 kommentarer

Jösses vilken härlig och händelsrik helg vi har haft jag, Mira och Lina!!! Allt började redan i fredags kväll då vi besökte Cirkus Scotts julföreställning. Vi hade sällskap av min familj: Katarina, Janne, Pelle och så Pelles sambo Malin och deras son Marcus. Det blev en härligt fartfylld kväll!

Bild till blogginlägg


Utklädningshörnan gillades av oss alla 🙂

Bild till blogginlägg


En fjäril och en clown åker karusell!

I cirkusparken fanns det karusell, ansiktsmålning, cirkusskola, utklädningshörna och så korv, popcorn, sockervadd mm. Efter att tjejerna roat sig i parken så blev det föreställning med full fart! Massa roliga och duktiga djur och artister. Det var verkligen en toppenkväll på alla sätt!

Bild till blogginlägg


12 shettisar showade för fullt.

I lördags var det dags för Lussanträning med både Dorten och Strolchi. Vi trotsade vädrets makter och tog oss till Ledingenäs i full snöstorm… Däremot så ställde jag in träningen på söndagsmorgonen då ovädret fortsatte in på kvällen och natten.
Båda hästarena var superduktiga! Strolchi tränar på alla St Georges-rörelser och han gör det med bravur! ”Han är en naturbegåvning på piruetter och väl framme i allt vi gör” för att citera Lussan. Härligt att få så mycket beröm för träningen och Strolchis begåvning! Dessutom markerar han ju redan fin passage och piaff 🙂
Dorten och jag tränar och tränar på piaff och passage och det blir bättre och bättre hela tiden. Ska bli roligt att komma ut på tävling i vår igen och testa det i rampljuset!

Bild till blogginlägg


Börjar längta efter tävlingssäsong nu. Denna bild är från vinst i St Georges i Solna maj 2011. Den blå rosetten som syns är Zky”s då han vi kom 2:a i samma klass!

Helgen avslutades med stort 3-årskalas för Lina, som ju fyllde år i måndags. Vickes matte Veronica hade bakat två stycken helt fantastiska tårtor till födelsedagsbarnet, som var mest nöjd över Barbie-tårtan! Fantastiskt fina och supergoda var de, båda tårtorna.

Bild till blogginlägg


Den fantastiska Barbietårtan grorde stor succé!

Bild till blogginlägg


Supergod choklad-glitter tårta som var hjärtformad.

Utöver det blev det korv, bullar, kakor, kaffe och saft och så en hel del presenter och härligt lek och bus! En mycket nöjd Lina somnade sent i går kväll 🙂

Bild till blogginlägg


Pyssel med kalas-kompisarna.

Vi har även hunnit leka en del i den härliga snön. Det blev en snögubbe, en snölykta och en massa åk på tjejernas blå åklappar i mormors backe!
 

Bild till blogginlägg


Mira, Herr Snögubbe och Lina!

Bild till blogginlägg


Full fart i pulkabacken!

Bild till blogginlägg


Det blev även ett par plåtar pepparkakor bakade i helgen, här är tjejerna med sina namn som pepparkaka!

Kategorier
Ej kategoriserad

Lina 3 år!!!

Av Märit Olofsson Näss - 11 december, 2012 | 0 kommentarer

Igår var en speciell dag, dels så hämtade jag barnen för en härlig mysvecka ihop och framför allt så fyllde min lilla gulliga supersöta och underbara dotter Lina 3 år!!!

Bild till blogginlägg


Många paket till både Mira och Lina, det uppskattades massor!

Vi tillbringade eftermiddagen och kvällen hemma med att öppna paket och garnera den tårta jag gjort dagen innan. Lyckan var stor när paketen innehöll saker som glitterskor, klänningar och strumpbyxor, en stol till Lina till det blå bordet, målarfärger, tuschpennor, penslar och köksleksaker (kastruller, slevar mm.)! Vi hade toppenroligt och sedan kom även morfar Janne och hälsade på och åt middag och tårta med oss! Morfar hade med sig en ny Aqua Doodle, en ”duk” de kan rita på med pennor med vatten i. Den gamla hade ggett upp och lyckan var stor över den nya! 
Efter maten blev det klä julgranen och lite TV-tittande. En mysig lugn födelsedag, partajet kommer till helgen då många av Linas kompisar dyker upp på ett tvättäkta barnkalas!!!

Bild till blogginlägg


Den supersmarriga choklad- och blåbärstårtan!

Bild till blogginlägg


Tycker denna bild på oss är så fin. Tagen i aug 2011 vid Vallentunas dressyrmeeting.

Kategorier
Ej kategoriserad

Globen

Av Märit Olofsson Näss - 4 december, 2012 | 0 kommentarer
Bild till blogginlägg


Lycklig Lina håller Milou, som Mira  oftast lägger beslag på!

Förra veckan var det åter dags att ha mysvecka med Mira och Lina och då har hästarna det lite lugnare och jobbet får stå tillbaka. Vi hade en härlig vecka med massa aktiviteter och påhitt! Vi bakade bl.a pepparkakor. Det tyckte tjejerna var toppenkul och degen var jättegod!!! Vi har åkt pulka i den härliga snön som kommit och i torsdags var vi på Bamsegympa, som de gått på hela terminen. Rolig stationsgymnastik med Bamsesånger och Bamsefigurer som modeller för alla övningar. Mycket uppskattat.

Bild till blogginlägg


Miras favoritstation på Bamsejympan!!!

Bild till blogginlägg


Lina samlar ärtpåsar. Röda ska de vara och attans den som tar en 🙂

Bild till blogginlägg


Man blir törstig av att gympa!

Vi har även hunnit vara och rida på Tomas och Smurfan och umgås en del med kusin Marcus, morbror Pelle och moster Malin samt mormor Katarina och morfar Janne. Så roligt och barnen leker verkligen jättebra ihop med sin kusin!

Bild till blogginlägg


I lördags var det dags för Globen och Stockholm International Horse Show

Jag, Mira, Lina och Katarina spenderade hela lördagen på Horse Show på Globen. Jag fick biljetter till hela dagen plus VIP på kvällen av min fantastiska sponsor Volkswagen Täby!!! Tack Volkswagen och Anna Sandqvist för en härlig dag i hästens tecken.
Förmiddagens dressyrpass var väldigt bra. Många duktiga ekipage och den lysande stjärnan var Tinne och Anton. De gjorde en fantastiskt fin uppvisning och fick hela 79,5%! Svenskt och personligt rekord för Tinne i Grand Prix! Barnen var sådär roade och ägnade hela sin uppmärksamhet åt spel på den nyinköpta surfplattan 🙂
Härligt att Tinne sedan upprepade både segern och rekorden i GP kür på söndagen!!!

Bild till blogginlägg


Matinéföreställning där en livs levande dalahäst kom in på arenan!

Dressyren följdes sedan av matinéföreställning med bl.a riddarspel, julshow, islandshästkadrilj, agility och shettisgalopp. Detta tyckte Mira och Lina oxå var roligt och tittade fascinerat på showen. Kvällens VIP-mingel följdes sedan av en 1,50m hoppning och 4-spannstävling. Vi tog oss sedan hem vid 21-tiden och då hade Mira och Lina stått och dansat i trappan till alla disco- och schlagerlåtar som spelas under 4-spannstävlingen 🙂
Behöver kanske inte sägas att tjejerna somnade snabbt i bilen på väg hem!

Bild till blogginlägg


Två glada och uppspelta tjejer framför Globen. Lyckan var total när de även fick göra ett besök på H&M och själva välja klänningar, strumpbyxor och skor!

Denna vecka kommer Strolchi för träning, mina hästar ska få träna betydligt hårdare än förra veckan och så blir det både konferens och julfest på jobbet. Därtill blir det en tjejmiddag med hästsnack hos mig på lördag! Kommer att bli en fullmatad vecka, som vanligt…!