Kategorier
Ej kategoriserad

Sagan om prinsessan Zalvia

Av Märit Olofsson Näss - 31 augusti, 2011 | 1 kommentarer

Zalvia är min mamma Katarinas häst som hon fött upp själv. Zalvia är avkomma till Zalmiak som jag red svår dressyr på och pappa är Weltman som ju vunnit Grand Prix med min tränare Tinne Vilhelmson Silfven i sadeln. Ädelt påbrå i denna lilla prinsessa, alltså! Men Zalvia har haft ett liv fyllt av olyckor och skador och jag tänkte nu berätta om hennes 8-åriga liv, då allt verkar ha löst sig på bästa sätt för henne nu!

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Nyfödd liten Zalvia, så söt!

Zalvia föddes på Segersta och kom rätt tidigt mot beräknat och fölningen skedde i en utebox. Hon höll på att stryka med av kölden redan första dygnet. Tack och lov kunde hon och Zalmiak flytta in och hon blev allt starkare och klarade denna kris. Hon gick sedan på två olika lösdrifter upp till 3 års ålder. Tyvärr ådrog hon sig ett hemskt skärsår på hasen som åring. Detta sår gav henne dels en varinkapsling och en lös benbit, dessa kunde vi senare operera bort, men en ful ”bula” på hasen dras hon alltid med.
Efter inridning visade vi henne på Kvelitetsbedömning i Strömsholm. Min goda vän Linn Månsson hoppade henne och jag visade gångarter. Det gick jättebra och hon landade på ca 7,5 i snitt i både hoppning och dressyr. Eftersom hon verkligen gillar att hoppa, men gillade mitt dressyrjobb sådär, så fick hon flytta till Linn för att bli hopphäst. Hon gick många nollor i 1m och 1,10m klasser och tyckte verkligen att det var livat att hoppa! Men detta ville inte frambenen, speciellt inte kotorna… Hon fick flytta hem igen då hennes ben inte klarar hoppning i den utsträckningen.
Under en period (ca 1 år) så red en tjej på gården henne på heltid och de rapporter vi fick verkade så positiva (vi red aldrig samtidigt). Då vi vid ett tillfälle såg ekipaget på hoppträning så såg vi att Zalvia inte alls trivdes med sin ryttare. Hon är ju en känslig dam och behöver en duktig ryttare med bra ridkänsla.

Bild till blogginlägg

Så sommaren 2009 bestämde vi oss för att Zälja Zalvia, då hon inte riktigt räcker till för mina ambitioner. De som kom och provade blev alla överförtjusta då hon är mjuk som smör att rida på 🙂 Tyvärr klarade hennes sköra framben inte en besiktning.
Detta gjorde att hon fick behandlas och sättas igång ett par gånger. Under denna period var hon utlånad för lättare jobb till Suvi Räsänen som sedan ville köpa henne om frambenen höll. Men tyvärr blev det inte så. Hon fick sedan vara hemma hos oss och min fantastiska Sussi som ju hjälper mig med hästar, barn och allt möjligt, red henne på heltid. Detta var en toppen-lösning, Zalvia älskar Sussi och Sussi älskar Zalvia och kallar henne världens finaste! Vi skulle gärna ha gett Zalvia till Sussi, om nu bara Sussi hade haft möjligheten att ha egen häst!

Våren 2010, då hon bodde hemma hos oss, så testade jag att starta henne i en LB:3 på hemmaplan. Jag hade då bara suttit på henne dagen innan (annars var det ca 6 månader sedan jag red henne) och hon gick som en liten klocka! Vi var efteranmälda och startade allra först och fick hela 76%!!! Vilken fullträff! Hon vann klassen överlägset och fick ett fint täcke, rosett mm. Det är hennes enda framträdande på dressyrbanan, men vilket framträdande!

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Snygga Zalvia på sin enda dressyrtävling!

Zalvia blev till sist utdömd och triangelmärkt i november 2010. Hon bedöms vara mycket lämplig som avelssto, och ädelt blod har hon ju!
Så nu är Zalvia utlånad till Inga-lill Persson på Långarnö i Grillby. Hon är otroligt älskad och uppskattad av sin gulliga fodervärd och bäst av allt: hon är dräktig med Belaggio!!! Ska bli otroligt spännade att se denna fölunge och följa i livet hos familjen Persson!

I mitt liv är det full rulle som vanligt! I helgen som var, så var Dortmund på förbundsträning för Lussan på vackra anläggningen Ledingenäs i Knivsta. Det gick fantastiskt bra! Lussan har någon sorts magi i sina träningar, hon fick Dortmund och mig att jobba som attan, till och med passagen blev riktigt bra! Vägen dit är att hela tiden jobba på att få honom känsligare och mer reaktiv. Mycket övergångar och krav på snabba reaktioner i dem alltså 🙂
På söndagen fick även min trojka-häst Moonshine följa med för att träna på ny miljö och nytt ridhus. Det var dessutom första gången han åkte lastbil! Allt gick jättebra han är verkligen en cool kille som vill göra sitt bästa.

I går (tisdag) var det Strolchis tur att träna, denna gången var det för Lars hemma på Kvarnnibble. Han var också riktigt fin, lite trassel med galopp-skritt övergångar, men mest för att han blir över-ambitiös och gissar lite… Men det redde upp sig på slutet! Han känns redo inför kommande unghäst-championat i Flyinge i oktober!
Har även hunnit in på jobbet för ett kort möte, vara hos tandläkaren, hämta och lämna Mira på dagis, mocka, rida de som inte gått träningar osv osv! Jobbigt att vara mammaledig!

Bild till blogginlägg


Tröttsamt att vara hos tandläkaren tyckte Lina….

Nu laddar vi inför meeting i Sundsvall till helgen! Lastbilen är full, Dorten, Zky och Strolchi ska alla med. Dessutom kommer Norea och Cosby upp och ska tävla och bo med oss i lstbilen! Norea och hennes mamma Ann-sofi alltså, inte Cosby 🙂

Kategorier
Ej kategoriserad

Härliga Åkersjön!

Av Märit Olofsson Näss - 27 augusti, 2011 | 0 kommentarer

I söndags (21 aug) reste jag, Mira, Lina och Katarina upp till min Fars stuga i Åkersjön i Jämtland. Åkersjön ligger ca 10 mil nord-väst om Östersund, mot norska gränsen till och är verkligen mitt i underbar fjällvärld. När jag var liten var vi där ca 4 gånger om året och mina farföräldrar bodde i närliggande byn Föllinge. De är tyvärr döda sedan flera år och vi har bara varit i Åkersjöstugan på ett par korta visiter sedan 1990….

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Mira tvätter bilen 🙂                                              Mys i solen

Men nu var det alltså dax igen! Vilken häääärlig nostalgitripp att åka tillbaka till min uppväxts semesterparadis! Va har haft en underbar vecka av ledighet, inga ”måsten” alls och som sagt härlig miljö och natur. Vi har hunnit med att vara vid Ansättsån Canyon, där forsen under årtusenden grävt sig ner i berget.

Bild till blogginlägg 


Bild till blogginlägg


Fantastisk natur vid Ansättsån Canyon

Vi har varit på Sörbua, en levande fäbod och klappat fåren och sett när de blivit mjölkade. Ett besök på Skärvångens mejeri för att köpa egenproducerad get- och ko-ost är ett måste! Härlig hemgjord glass fanns där också och nybakat tunnbröd 🙂

Bild till blogginlägg


Killingar vid Skärvångens mejeri

Vi har också hunnit med en sightseeing upp mot norska gränsen: Bakvattnet, Rötviken, lunch på hotellet i Rörvattnet, Hotagen, Valsjöbyn m.fl. Vackert så det förslår bland fjäll, bäckar, älvar och vattenfall!

Men framförallt har vi njutit av lugnet i vår stuga, fixat upp den lite (mer jobb behövs göras på hus och lillstuga!), fiskat, plockat svamp och åkt på båttur med våra grannar Per och Jonas. Vi hann även med en del drinkar och kortspel med grannarna på kvällarna!

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg

Kom hem igår igen, den ganska långa resan (ca 8-9 timmar) har gått förvånansvärt bra med barnen! Vi är redo för en ny tripp nästa sommar!

Nu väntar en helg med förbundsträning för Lussan med Dorten, idag och imorgon, och så ska Zky, Nils, och Stolle trimmas till inför nästa helgs tävlingar i Sundsvall.

Kategorier
Ej kategoriserad

Nu händer det mycket på en gång!

Av Märit Olofsson Näss - 18 augusti, 2011 | 0 kommentarer

Nu är det fullt upp i livet och dagarna är fullbokade! Hans började på sitt nya jobb i måndags, efter att ha varit pappaledig plus semester sedan september i fjol. Mira började på dagis i tisdags efter ett lååångt sommarlov. Så nu är det jag och Lina och fullt upp denna vecka då allt ska fixas, trixas och planeras in för att få allt att fungera.

Bild till blogginlägg
Bild till blogginlägg


Lina hjälper till i stallet.                                          Mys med stallkatten Jerry i halmen.

I tisdags var jag, Lina och Mira på Järfälla Ridskola och lånade Tomas och Felisia 1 för en härlig skogstur ihop med snälla Carina som följde med som ledare åt Mira. Tack för all hjälp Carina, och tack Birger och Birgitta för att tjejerna få rida på hästar i lämplig storlek till dom!

Bild till blogginlägg


Lina på Felisia och Mira på Tomas

Strolchi har varit hos mig för träning två gånger denna vecka och han sköter sig superfint! Han är en härlig ”gummiboll” och han blir stadigare och starkare för varje dag! Idag fick en stolt Lina sitta framför mig och skritta av honom också!

Jag har även hållit kurs i dagarna två i ridhuset hemma på Kvarnnibble. Full fart med med lektioner från ca 14 till 17.30, jätteroligt med så många ambitiösa, duktiga och roliga elever. Kurs även i morgon, det ska bli kul!

Utöver det så tränar mina grabbar på för fullt och idag har de även fått träffa veterinär Emilia Sanders för lite vaccinationer och tandkontroll för Nils.

Ska bli skönt med lite semester nästa vecka då jag, Katarina, Mira och Lina åker till vår stuga i Jämtland!

Sveriges lag blev idag 4:a i EM i dressyr i Rotterdam! Häääärligt! Därmed är vi kvalade till OS i London nästa år. Detta är jätte-bra för dressyrsporten i Sverige! Nu håller jag tummarna för mina härliga vänner Tinne, Patrik och Rose i kampen om de individuella EM-medaljerna på lördag och söndag 🙂

Kategorier
Ej kategoriserad

Augustidressyr i Vallentuna del 2

Av Märit Olofsson Näss - 15 augusti, 2011 | 0 kommentarer

Igår söndag var vi återigen på Veda i Vallentuna för en ny dag av tävlande. Denna gång Int 1 för både Zky och Dorten. Vi var där i god tid så vi hann äta lunch och umgås med alla trevliga bekanta innan det var dags för Zky att starta kl 14.24.

Bild till blogginlägg


Zkyline

Zky var även idag riktigt fin!!! Jag satte båda serierna även idag, hääärligt! Han blir fortfarande lite het i vissa delar av programmet, speciellt galoppökningen som ju ligger tidigt i Int 1. Alltså massa rörelser som kan gå åt pipan om han varvar upp för mycket i ökningen. Man han höll sig i skinnet och inga större misstag i ett riktigt bra program! Snålt med poäng fick vi, bara 64,1%, men så är det i den här sporten…. Gulliga Eva Ulf tyckte han skulle ha 66-67%! Eva rider också för Djursholm och vann klassen på sin Fink, stort grattis Eva!

Bild till blogginlägg


Mys mellan mina starter! Lina, jag och Katarina

Bild till blogginlägg


Mira i bus-tagen! Det var full fart på barnen hela helgen 🙂

Dorten skötte sig som vanligt toppen! En liten miss i saxen, då han inte riktigt tog min byteshjälp innan sista slutan drog ner, men i övrigt superfin! 67,4% och en tredjeplats!

Bild till blogginlägg


Dortmund in action!

Bild till blogginlägg


Prisutdelning i Int 1

Vilken härlig helg vi haft! Tre placeringar på fyra starter: Dorten 2:a i St Georges & 3:a i Int 1 och så Zky 5:a i St Georges (och precis utanför placering i Int 1)! Superbt bra arrangemang av Vallentuna Ridklubb men bra barn-aktiviteter, supergod mat, fina priser, proffsigt arrangemang och till och med fint väder! Hoppas detta blir en tradition att se fram emot kommande tävlings-säsonger 🙂

Bild till blogginlägg


Posering vid lastbilen!

Kategorier
Ej kategoriserad

Augustidressyr i Vallentuna del 1

Av Märit Olofsson Näss - 13 augusti, 2011 | 0 kommentarer

I dag har vi varit på den fantastiskt fina och lyckade augustidressyren på Veda i Vallentuna! Vädret var super-fint och det fanns god mat och massa roliga aktiviteter för barn, vilket uppskattades av Mira & Lina. Ponnyridning, stooora såpbubblor, lekhörna och ansiktsmålning förgyllde alltså barnens dag! Mira och Lina fick dock sina målningar på handen, istället för i ansiktet. Nä, i ansiktet skulle det inte målas något, fast de gjorde de själva rätt bra med glass, grus, smuts, dricka mm…..

Bild till blogginlägg


Ponnyridning för Mira med assistans av mormor Katarina!

Så till själva tävlandet som idag gått jättebra med båda hästarna! Först ut var Dorten och han går ju som på räls just nu. Riktigt uppe i formen och framdelen och inga missar gav 68,7% och en andraplats! Vann gjorde Mads Hendeliowitz på fina Jimmy Choo Seq som fick ihop 2 poäng mer än mig och Dorten. Mads var sedan också 3:a på Son of Chex, stort grattis Mads!

Idag skötte sig lilla Zky fantastiskt bra! Generellt ganska lugn i programmet, bara ibland lite spänd och ivrig, men jag kunde reda ut allt och hade inga riktiga missar! Han kändes riktigt fin att rida på och vi hade kul inne på banan 🙂 65,7% gav oss en 5:e plats och en grön rosett!

Ska sova nu efter en lyckad dag, imorgon blir det augustidressyr del 2, då med Int 1 för både Zky och Dorten!

Kategorier
Ej kategoriserad

Flygtur till Stegeborg

Av Märit Olofsson Näss - 12 augusti, 2011 | 0 kommentarer

Igår (torsdag) var en härlig eftermiddag och kväll! Jag och Hans hade bokat världens bästa barnvakt, mormor Katarina, till Mira och Lina och åkte upp till flygplanet i Norrtälje för en tur! Jag har inte flugit med Hans sedan Mira föddes (maj 2008) så det var ju ett tag sedan… Vi hyrde ett litet 2-sitsigt plan, jag har bara flugit med i större 4-sitsiga plan förut, och så styrde vi kursen söderut till Stegeborg.

Bild till blogginlägg


Hans vid flygplanet efter landningen i Stegeborg.

Stegeborg är en gammal borg-ruin på Vikbolandet i inloppet till Göta Kanal. Tror att det var ett tull-ställe i gamla tider. Där finns nu en fin hamnkrog, hotell, camping, trädgårdscafé mm. Och så ett litet flygfält alldeles intill där vi landade. Vi åt en fantastiskt god middag på hamnkrogen! Det är bra att vara passagerare ibland för jag fick vitt vin till min toast skagen och huvudrätten som var röding med tillbehör 🙂

Bild till blogginlägg


Borgruinen i Stegeborg.

Härligt med en utflykt bara jag och Hans, det är toppen för oss att vara ”barn-fria” ibland. Stort tack till Katarina som gav Mira och Lina en toppen-kväll med mycket lek och stoj!

Idag har Nils, Zky och Dorten alla tre varit superfina på träning i ridhuset! Nils var dock lite trött då det var tredje dagen träning i följd, men nu väntar två dagars återhämtning för honom! Jobbigt att bara vara 3 år och behöva jobba igång, det är ju så mycket att lära sig 🙂
Zky och Dorten startar två klasser på Vallentuna i helgen, St Georges och Int 1 och båda känns riktigt fina inför uppgiften!

Kategorier
Ej kategoriserad

Födelsedagsfest igen!

Av Märit Olofsson Näss - 9 augusti, 2011 | 0 kommentarer

I går var det åter dax att fira födelsedag, denna gången min Mor! Världens bästa mor, Katarina, ordnade härlig kräftskiva med massa tillbehör! Och så en fantastiskt god tårta till efterrätt. Vi som firade henne var jag, Hans, Mira & Lina och så Norea som ju hänger med oss en massa nu, och min bror Pelle med familj Malin & Marcus och kusin Caroline med sin Thomas! Vi hade det verkligen supertrevligt!

Bild till blogginlägg  
Bild till blogginlägg


Norea, Födelsedagsbarnet och Caroline!                             Malin och Thomas

Både igår och idag har jag och Norea tränat för Lars Andersson här på Kvarnnibble. För Norea och Cosby var det mycket slit igår, men belöningen kom idag då han var superfin! Jag red Dorten igår och han var som alltid duktig. Fick till och med beröm för passagen 🙂
Idag var det Zkys tur. Han var väldigt fin i allt men idag ville det sig inte alls med bytena i varje…. Vi låter det vara ett par dagar nu, så han inte blir förvirrad av detta till helgens tävlingar i Vallentuna. Sen ska vi på´t igen!

Bild till blogginlägg


Trött och ny-duschad Zky får mat efter hård-träningen

Idag hade Mor tagit med en tårta (hon fixade två igår, men det gick ju inte åt på festen) till stallet. Det blev spontanfika efter träningen ihop med Minna, Dottan, Jessika mfl!

Bild till blogginlägg


Mor & Mira, Minna och Jessica och så en liten bit av Dottan 🙂

I morgon kommer Strolchi igen, ska bli kul, jag har ju inte ridit honom sedan Falsterbo-finalen. Nu börjar vi vässa formen inför meeting i Sundsvall i september och sedan Breeders Trophy i början av oktober! Dit är även min trojka-Moonshine kvalad och han börjar ju arta sig riktigt fint redan!

Bild till blogginlägg


Hääärligt kort! Vi skulle plocka bär i förra veckan och tjejerna fick tag på burkarna 🙂

Kategorier
Ej kategoriserad

Sommar, sol och semester!

Av Märit Olofsson Näss - 7 augusti, 2011 | 0 kommentarer

Sommaren fortsätter med semester, härlig sol och mycket bad! Vi försöker jobba på med smått och gott som ska fixas här hemma i hus och trädgård och varvar detta med små utflykter. I onsdags var vi hos min super-trevliga vän Magnus på hans landsställi vid havet i Norrtälje. Det blev mycket bad, grillning och (som alltid) trevligt umgänge!

I torsdags var jag och Hans och dansade i Hågelbyparken (bugg och foxtrot) till Casanovas. Det var såååå kul att dansa igen, var länge sedan nu…. Ska vi absolut göra om snart igen, bättring på gång här!

Bild till blogginlägg


Det var första gången jag dansade till Casanovas i torsdags!

Zky och Dorten tränar på för fullt inför kommande tävlingar. Zky är anmäld på ett par Int 1B nu, nu kör vi på! Dorten har fattat hur man passagerar!!! Äntligen! Nu är det bara att bygga styrka så han orkar mer och så blir det nog snart avancemang i klasserna för honom oxå.

Nils kom hem från betet i måndags och är under igångsättning. Attans vad fin han börjar bli, super-rörlig och sååå snygg! Det ska bli kul att arbeta med denna coola herre med både gången, looken och ett fint temperament 🙂

I dag kom Norea och Cosby till oss igen! Vi har trimmat idag och i morgon och på tisdag ska både jag och Norea träna för Lars Andersson!

Kategorier
Ej kategoriserad

Sommardressyr på Ericsberg

Av Märit Olofsson Näss - 1 augusti, 2011 | 0 kommentarer

I går (söndag) var det dags för oss att åka till vackra Ericberg igen! Denna gången för den årliga sommardressyren som går av stapeln sista helgen i juli varje år. Förra året var vi där i tre dagar och red lag-SM, men i år blev det bara en dag med Int 1-start för Zky och Dorten.  Så vi packade in oss i lastblien och lämnade Kvarnnibble redan kl 7.30 och det var mycket senare än vi räknat med från början, då jag hade startnr 3 med Zky och klassen skulle starta 8.00. Men snälla arrangörer (TACK!) lät mig få startnr 14 som första start och klassen började först kl 9!

Bild till blogginlägg


Ericsberg, verkligen en makalöst vacker plats!

Zky hade en sån där katastrof-dag… Han var rätt cool från början, men sedan eldade han upp sig mer och mer och lagom till start var han väldigt het. Han blev rätt okontaktbar inne på banan och då blir det ju inget bra. På slutet försökte jag mer korrigeringsrida och få lite uppmärksamhet på mig istället för att ”visa upp” fint. Nä, denna tävling glömmer vi fort för Zky´s del.

Bild till blogginlägg


Dorten in action!

Dorten gick sedan ett helt fantastiskt fint program. Han är verkligen en riktig klippa! Fick rätt låga procent med tanke på hur fin han var, men så är det ju ibland. 66,3% räckte ändå till en 5:e plats och ”rosett-maskinen” Dortmund fortsätter att ånga på 🙂 Han är en härlig kille med ett fantastiskt tävlings-psyke!

I dag ska vi åka till Eskilstuna Zoo hela familjen! Ska bli jättekul, jag har aldrig varit där men hört så gott om stället!