Kategorier
Ej kategoriserad

Årskrönika 2018

Av Märit Olofsson Näss - 30 december, 2018 | 0 kommentarer

Ännu ett år!!! Detta blir min nionde årskrönika sedan jag började blogga och varje år tänker jag att hur ska jag kunna toppa detta nästa år!?!? Det roliga är att även 2018 har varit ett fantastiskt framgångsrikt hästår, precis som så många tidigare. Jag är otroligt priviligierad att ha så fina hästar att tävla och ett så fantastiskt fint team omkring mig. Vi är verkligen ett väloljat maskineri där alla har sin plats och en väldigt viktig del i de otroligt fina resultat jag och hästarna presterar. Detta år har Jessica varit en ännu större del och viktigare kugge i maskineriet då ju jag har all min verksamhet hemma i hennes stall. Det är ett perfekt arrangemang då det ju inte finns någon människa i världen som tar så väl hand om hästarna!!!
Här kommer nu 2018 års saga:

Jag börjar som vanligt med lite statistik och det mest fantastiska i år är den kometkarriär jag och Strolchi gjort på FEI:s världsranking i dressyr. Vi började året på plats 550 och avslutar som ekipage 302!!! Väldigt roligt på våra få starter på internationella arenor under året.
På ryttarrankingen hamnade jag på plats 15 bland seniorer i Sverige med hela 850 poäng. Detta med stor hjälp av Strolchi som knep plats 30 bland alla svenska dressyrhästar och Dockan som tog plats 3 med 487 poäng bland alla 7-åriga dressyrhästar i landet!!!

Jag och finaste Strolchi har ett otroligt framgångsrikt år i Grand Prix bakom oss, både vad gäller resultat och även i att samla på oss erfarenhet på nivån. Strolchi är i år sparsamt tävlad då vi haft en del grus i ”hälso-maskineriet”. Framförallt den stekheta och soliga sommaren brände upp hans vita ben och bläs med en hel del mugg som resultat och tyvärr satte en liten knäledsinflammation stopp för vår SM-start i år.

Bild till blogginlägg

Finaste Strolchi, min partner i snart nio år!

Trots detta summerar jag ett år där jag och Strolchi på 7 internationella starter tagit hela 5 st placeringar! Vi inledde i Sopot, Polen i februari med två 4:e placeringar i GP och GPS, fortsatte med två 3:e placeringar (GP och GP kür) i Ypäjä, Finland för att avsluta med en härligt fin 2:a plats i Sopot igen.
Utöver detta har vi under året lyckats vinna Grand Prix två gånger. Magiskt roligt, jag har aldrig vunnit GP förut i mitt liv! Och inte Strolchi heller 🙂
På totalt 13 starter i Grand Prix under året så har vi tagit hela 9 placeringar! Ett fantastiskt facit och vi tränar nu på för att höja vår nivå ännu ett par snäpp till säsongen 2019! Det känns otroligt inspirerande att träna vidare efter vår fantastiska avslutning i Sopot, Strolchi var i otroligt bra form till säsongsavslutningen och detta ska vi jobba vidare på under vintern. Jag är så himla glad för vår ”resa”, för denna magiska lilla häst som ger mig år efter år av härliga upplevelser!

Vackra Quintana, mest känd som Dockan, blev en stor tjej detta år. 7 år och sista året i unghästchampionaten. Dessutom dags att gå upp i MA och St Georges för att hålla sig med i 7-årsklasserna. Hon inledde sin säsong med att direkt vinna sina första två starter i MA på hela 67%!!! Snacka om att vara en stjärna direkt! Sedan såg hon till att gå högt i St Georges och uppnådde sina två kval på över 66% direkt också.
Väl i Falsterbo skötte hon sig otroligt fint, men fick rätt snålt med poäng, så det blev en blygsam placering på den nedre hälften i startfältet. Men strunt i det, hon uppträder otroligt fint på dessa stora arenor och Dockan har så mycket mer att ge!
Bild till blogginlägg

Vackra Dockan börjar bli stor och har haft ett otroligt framgångsrikt år!

Dockan fick sedan följa med på Lag-SM på Öland och skötte sig med beröm godkänt! Vi blev bäst i Segersta-laget i kvalklassen och vi lyckades nå final med laget! Härligt kul!!! Väl i final var det lite slut på ork, 30 grader varmt, i ridhus och två krävande starter två dagar på rad… Men en fin 4:e placering i SM för laget blev det trots detta!
Dockan har sedan gått upp i Intermediare 1 och direkt gått på fina procent och tagit två 3:e placeringar på sina två starter. Den ena av dem i internationell konkurrens i Sopot, Polen! I Sopot gjorde Dockan internationell debut och tog tre placeringar på lika många starter direkt. Hon har verkligen en fantastisk mentalitet som bara går in på de stora arenorna och levererar. Det känns också väldigt roligt att hon blev så väl mottagen av de internationella domarna! Totalt tog vi 6 segrar och 10 placeringar i MA, St Georges och Int 1 under vårt debutår på denna nivå!
Vi tränar vidare och vårt stora mål för nästa år är att försöka kvala in till Dressage Power Future Stars med final vid SIHS i Friends i december.
Bild till blogginlägg

Framtidsdrömarna ryms i härliga 3-åriga Gnistan! Snygg, svart och begåvad.

Under hösten har jag även börjat matcha 3-åriga Funkenflug, kallad Gnistan, som ju till våren ska ut i 4-års championaten. Denna vackra svart hingst e: Fürstenball är som född att gå dressyr. Superfin i munnen, känslig, bra driv i bakbenen, balanserad, lätt och så himla fin att rida!!! Det gör ju inte saken sämre att han är svart och snygg!
Jag tror att denna lilla smällkaramell kommer att bli en stjärna, han har ett otroligt psyke och så lätt för sig. Nu gäller det bara att skynda långsamt med en så ambitiös och lättlärd häst!
Det ska bli superroligt att ta ut honom så smått under våren, en ung kille med många likheter med min älskade Strolchi 🙂
Bild till blogginlägg

Fantastiska produkter och ett fantastiskt samarbete med Sd design dk!

Jag är ju profilryttare för SD design dk och under 2018 har vi fördjupat samarbetet ordentligt! Garderoben med fantastiska outfits från SD design dk har växt otroligt under året och jag är otroligt glad att representera dessa supersnygga och välpassande produkter. Allt från kandar och träns, schabrak, lindor och benskydd till accessoarer håller toppdesign och passform och såklart en massa bling och glitter!!! Jag ser mitt samarbete med SD design dk som en perfekt match!
Bild till blogginlägg

Fina Fabi som numera flyttat hem till Anna och står på Grevagården i Skövde!

Under året har jag även tagit in en hel del tillridningsprojekt och försäljningshästar i MO Dressage, som mitt företag heter. Fina 6-åriga Fabulous, kallad Fabi stod hos mig på utbildning från oktober 2017 till slutet av maj 2018. Från att vara en bånglig stor bäbis och lite av den oerfarne ”kusinen från landet” så fanns ju mycket att lära för att bli en tävlingshäst i dressyr 🙂 Fabi tog jobbet väldigt fint och innan han åkte hem till sin ägare Anna Rosenberg igen så hann vi plocka flera rosetter i LA och MC och han gick ”som en klocka” på banan!!!
Roligast är att Anna är så himla nöjd och glad med Fabi och de har nu också tagit sig ut på tävlingsbanan tillsammans.
Bild till blogginlägg

Tiede som jag gillar skarpt och följt länge, numera är han dalkarl hos Linnea i Falun!

Nästa kille in var härliga Tiede. En frieser som jag ju haft tidigare i träning hos mig, hans ägare Sandra tränar för mig och jag har även ridit Tiede på uppvisningar på Friends! Denna gång var uppdraget försäljning då Sandra ska operera sin rygg.
Det gick otroligt fort att hitta en matchning till Tiede, in i stallet klev Linnea Sandström från Falun och föll helt pladask för snygga svarta Tiede. Tiede flyttade in till midsommar men redan i slutet av juli gick flytten till Falun och Linnea! Jag önskar dom stort lycka till tillsammans!
Bild till blogginlägg

Härliga Lady! En pigg och ärtig tjej som jag verkligen gillar att jobba med.
 
Direkt efter Tiedes flytt klev det 8-åriga stoet Lady Love in i stallet. Målet var utbildning och tävling och hon var startad några gånger i LA-MC klass. Lady stod hos mig i två månader och vi hann under den tiden träna ihop oss ordentligt och även plocka rosetter i alla våra starter ihop i LA och MC! Lady flyttade i början av oktober hem till sin ägare Ulrika Aronsson på Kvarnnibble där jag tidigare stått i 10 år! Ulrika och Lady tränar vidare för mig och det är jättekul att hjälpa dem utvecklas tillsammans! Jag har även börjat träna galoppombyten med Lady sista månaden och de sitter nästan helt redan!
Bild till blogginlägg

Maxi och Anne som jag kamperar ihop med i stallet och vi har massa kul!

Under den period då jag tävlade Lady fick även Annes Maxi som står i Jessicas stall följa med. Jag har ju ridit och tävlat Max lite för ett par år sedan, men nu var det dags att köra en vända ”tävlingsträning” av Max igen. Han har ju så himla lätt för att spänna till på banan, men jag tycker att jag ”kom igenom” hans skal rätt bra och vi fick till ett par riktigt bra rundor i MC och ett par rosetter blev bonusen 🙂
Bild till blogginlägg

Channel One, en häst jag verkligen gillar! Hade gärna köpt honom själv 🙂

Jag har under hösten även tagit ett ”externt” försäljningsuppdrag. Fina Channel One, ”Ettan”, som ägdes av Anna Lardinger Persson och stod i Sparreholm skulle säljas och det fort. Ettan stod kvar hos Anna som stod för träning och det vardagliga, medan jag skötte allt kring försäljningen från foto, video, annons och visningar till kontraktskrivnig och veterinärbesiktning. Ettan blev såld i slutet av oktober till Monica och Lovisa Gerdhem och har nu flyttat till Örebro. Ännu en snabb och lyckad försäljning och även här önskar jag Lovisa all lycka till med sin nya fina häst!

Under året har jag tyvärr förlorat två av mina hästar till de evigt gröna ängarna…. Eller mer korrekt var de min mammas hästar, men det är ju samma sak, jag rider, tränar, kramar och älskar dem som mina.
Bild till blogginlägg

Fina Donne, älskad och saknad…

Fina, fina framtidslöfter Don Helvetico kallad Donne fick vi tyvärr ta bort i februari, blott 5 år gammal. Efter en tids letande då vi förstod att något inte stämde, så hittade vi en halskota som var helt porös. Sorgligt, tragiskt och väldigt jobbigt och med honom dog ju såklart också en hel massa framtidsdrömmar.
Bild till blogginlägg

Prinsessan Zalvia, söt som socker och en härlig kompis. Hon fattas oss också…

Vår egen uppfödning, vackra Zalvia med min svårklasshäst Zalmiak som moder fick också sluta sitt jordeliv under 2018. Hon var såld som avelssto och har fått ett par fina avkommor bla efter Bocelli, Chirlon och Hesslegårds Rubin. Hon fick kräfta i framhovarna och inget fanns att göra. Zalvia blev 15 år.
Bild till blogginlägg

Mina härliga, älskade prinsessor Mira och Lina! De är verkligen mina sessor 🙂

Åren går och det börjar nästan bli svårt att fatta att mina tjejer håller på att bli stora! Mira är 10,5 år nu och går i 4:an medan Lina just fyllt 9 och går i 3:an. Tjejerna älskar hästar och rider på Sigtuna Ridskola! De gör fina framsteg hela tiden och så älskar de att leka med Jessicas mini-hästar Lilleman, Dream och Cockie! Sötaste lilla Cockie  är Dreams föl och föddes i juni i år och han har redan tagit plats som en av gårdens främsta maskotar. Den andra favoritmaskoten är söt-Ella, hon är vår lastbilsmaskot och den självklara medresenären på våra meeting!!!
Bild till blogginlägg

Sötchock de lux eller maskot-mania!!! Ella och Cockie är verkligen bästa kelgrisarna!

Jag vill nu passa på att tacka alla er som är med på min fantastiska häst-resa! Alla ni som ställer upp, supportar, peppar, hjälper till och anförtror mig era ögonstenar. Ni vet vilka ni är, Mira, Lina, Mor och Far och så Jessica med familj, ni är kärnan utan vilka inget av detta skulle vara möjligt. Stort tack även till SD design dk, Riders Brands och Cavallo, alla hästägare, vänner, tränare, supportrar och goda vänner.
Jag tackar er för detta år och jag önskar er ett riktigt Gott Nytt År 2019! 
Bild till blogginlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *